Ruovesi eroaa Virtain sote-yhteistyöstä

Valtuusto. Ruovesi purkaa yhteistoimintasopimuksen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisessa Virtain kanssa 3.7.2018 alkaen. Ruoveden kunnanvaltuusto päätti sote-yhteistyön päättämisestä  kokouksessaan maanantai-iltana. Eroneuvotteluja Virtain kanssa käymään nimettiin kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouni Neste (kesk), kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita, vasta valittu hallintojohtaja Riku Rekonen, Marko Kivi (kok) sekä Markku Simula (sd).

Irtaantuminen nousi pintaan, kun Virrat vetäytyi Keiturin Soten osakekaupasta vedoten päätöksestä tehtyyn valitukseen. Valtuustot olivat sopineet, että Ruovesi ostaa neljä Keiturin Soten osaketta ja kunnasta tulee siten sote-palveluntuottajan osaomistaja.
   – Prosessi on johtanut vakavaan luottamuspulaan, totesi kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita maanantai-iltana valtuustolle ennen eropäätöstä.

Päätös soteyhteistyön purusta ei syntynyt  yksimielisesti, sillä Anita Viljanmaa (sit.), Sinikka Jokinen (vas.) ja Pentti Havanka (sit. kp) olisivat pitäytyneet entisessä sopimuksessa. Eron kannalla oli kuitenkin valtuuston enemmistö, 18 valtuutettua.  
    Virrat on jo saanut tiedon Ruoveden päätöksestä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouni Neste pitää päätöstä yhteistyön päättämisenä raskaana, mutta ainoana oikeana.
   – On aivan selvää, että yhteistyö Virtain kanssa olisi ollut kaikille paras vaihtoehto. Mutta vielä selvempää on, että sille yhteistyölle ei löytynyt minkäännäköistä kasvualustaa. Siellä on niin vahvat poliittiset periaatteet vallan pitämisestä joillakin poliitikoilla. Sitten tulivat kirjoitukset lehtiin, joissa kerrottiin, että Ruovettä ei tarvita mihinkään. Silloin minulta meni pohja pois, Jouni Neste selvittää.

Ruoveden tavoite on saada yhteistyö päätökseen mahdollisimman nopeasti.
  – Se on molempien etu. Silloin kun on parisuhde päätetty päättää näin selkein tuloksin, ei löydy syytä yrittää lämmittää sitä. Saadaan paljon parempi tulos sillä, että hoidetaan tämä loppu, saattohoito, maaliin niin hyvin kuin mahdollista. Yhdistymisessä epäonnistuttiin, mutta jos onnistuttais sitten tässä erossa paremmin. Jotkut pariskunnat ovat eron jälkeen parempia kavereita.

Ruovesi on käynyt jo alustavia tunnusteluneuvotteluja Pihlajalinnan ja Attendon kanssa.
  – Kaikki tunnustelut ovat olleet hedelmällisiä, Neste kertoo.
Varsinainen työ voi alkaa kuitenkin vasta nyt, kun kunnanvaltuustolta on siihen saatu mandaatti.
   – Me lähdemme neuvottelemaan ihan omaa yhtiötä tälle alueelle, joka sitten liittyy jonkun sopimuksen alle. Esimerkiksi Pihlajalinnalla on jo olemassa valmis konsepti, Neste sanoo. Vaihtoehtojen pitäisi olla selvillä syyskuun loppuun mennessä.

Julkaistu 02.07.2018 21:25