Kuntien annettava selvitys ministeriölle yhteistyön mahdollisuuksista

Sote-neuvottelut. Ruovesi ja Virrat kutsuttiin  sosiaali- ja terveysministeriöön perjantaina. Aiheena epävirallisissa neuvotteluissa oli Ruoveden ero sote-palveluja tuottavasta yhteistoiminta-alueesta.  Tilaisuus oli epävirallinen, nyt ministeriö odottaa kunnilta virallista kantaa 15. syyskuuta mennessä onko yhteistyöhön edellytyksiä.

Ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali-ja terveysministeriöstä kertoo, että neuvotteluissa käytiin läpi molempien osapuolien näkemys siitä, mikä eroprosessiin on johtanut. 

- Tilanne ei ole yksinkertainen. Keskustelussa tarkentui, miksi tilanteessa ollaan.

Varhila on sosiaali-ja terveysministeriön sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausoasaston osastopäällikkö. Hän kutsui osapuolet neuvotteluun ministeriöön ja johti tilaisuudessa puhetta.

 

Neuvottelussa käytiin läpi myös yhteistominta-alueiden perustamiseen johtanutta Paras-lakia, jonka voimassaoloa on jatkettu vuodella.

- Valtioneuvosto on tehnyt selkeitä ratkaisuja viime viikolla Kaavin ja Pyhäjärven kunnan osalta, että ne eivät voi erota yhteistoiminta-alueesta, toteaa Varhila.

 Varhila sanoo, että neuvotteluissa kävi ilmi, että Ruovesi on syvällä omassa kannassaan. Keskustelussa osapuolet eivät lähentyneet.

- Ruovesi teki kantansa kyllä erittäin selväksi, se ei jäänyt kenellekään epäselväksi.

Viime kädessä päätöksen siitä, voiko yhteistoiminta-alueesta irtautua tekee valtioneuvosto.

- Kun kunnat antavat ilmoituksensa meille, sitten tilanne nähdään. Valtioneuvoston tähänastisista päätöksistä voi todeta, että se haluaa, että lakia noudatetaan. Tilanteet käsitellään kuitenkin kaikki yksittäistapauksina, Varhila huomauttaa.

 

Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita oli neuvotteluihin tyytyväinen.

-Tapaamisessa lähinnä selvitettiin taustoja, mistä on kyse, hän kertoo.

-Useampaan kertaan tuli esille, että jos paha epäluottamus osapuolten välille on syntynyt, siitä on vaikea päästä eteenpäin, sanoo Kyrönviita.

 

Virtain kapunginjohtaja Vesa Haapamäki toteaa, että kunnilla on eri näkemys eroamisesta.

-Paras-laki rajoittaa kuntien mahdollisuutta eroon. Myös hankintalain voi rajoittaa jatkotoimissa Ruovettä. Nämä asiat neuvottelussa tuotiin esiin.

Haapamäki sanoi myös, että yhteistoiminta-aluella palvelut on tuotettu normaalisti erosta huolimatta.

-Hoitotakuun rajoissa ollaan ja lääkäritilanne on hyvä.

 

Jos kunnat eivät virallisissa selvityksissään katso voivansa jatkaa yhteistyötä, sosiaali- ja terveysministeriö pyytää aluehallintovirastolta näkemyksen, miten kunnat voivat palvelut mahdollisen eron tapahtuessa järjestää. Myös kuntia kuullaan uudellen. Sen jälkeen ministeriö tekee kokonaisarvion siitä, viedäänkö asia valtioneuvoston päätettäväksi.

 

Lisätty klo 18.45 Kirsti Varhilan haastatteluosuus.

Julkaistu 24.08.2018 17:18