Kirkkovaltuusto uusii kasvonsa

Seurakuntavaalit. Marraskuisten seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi viime viikon maanantaina.

Ruoveden kirkkovaltuusto uusii kasvonsa, sillä nykyisestä valtuustopaikastaan luopuvien määrä kasvoi kahdeksaan: heitä ovat Heikki Juurakko, Irja Kärkelä, Timo Lohipuro, Antti Moisio, Virve Marttila, Jouni Neste, Usko Nieminen, Seija Niininen, Jussi Salunen, Anita Viljanmaa ja Virpi Ylitalo.

Jatkopestiä nykyisistä hakevat Pentti Havanka, Markku Hildén, Kari Honkanen, Timo Ikkala, Hannu Koivunen, Maija-Liisa Koivunen, Pekka Pirttijärvi ja Eeva-Stiina Sarvana.
Lisäksi kirkkovaltuustoon pyrkivät Irja Haapala, Jyrki Jokinen, Erkki Järvinen, Mira Kivi, Anni Koivunen, Jali Kontuniemi, Helena Korppoo, Hanna Kymäläinen-Rikkonen, Janne Lahtinen, Terhi Lahtinen, Erkki Lammi, Outi Mikkonen, Markku Mäki, Leena Omenainen, Pirkko Rantanen, Paula Rinki ja Tapio Vaali.
Lista vahvistetaan 1. lokakuuta, jolloin myös arvotaan ehdokasnumerot.

Miesehdokkaita on 13 ja naisia 12. Ehdokkaista nuorin Mira Kivi on syntynyt 2000-luvulla ja ehtii tulla täysi-ikäiseksi vasta juuri vaalien alla. Vanhimpia ovat Pekka Pirttijärvi ja Erkki Järvinen, jotka täyttävät 80 ensi vuonna. Tällä välillä ehdokkaat jakautuvat iältään melko tasaisesti.
Seurakuntapastori Ville Vauhkosen mielestä on hyvä, että koko johtoryhmä asettui ehdolle, vaikka seurakunnan sisällä on ollut myrskyisiä aikoja. Johtoryhmään kuuluvat valtuuston ja neuvoston puheenjohtajistot.
– Tämä on aika lailla uusi alku seurakunnalle, kun kirkkoherra astuu virkaan tammikuussa ja valtuuston kokoonpanokin vaihtuu.

Valitsijalistoista keskustalaisten Toivo parempaan asetti 9 ehdokasta, Ruoveden Sosiaalidemokraatit 4, kokoomustaustainen Seurakuntamme parhaaksi 10 sekä Havangan ja Haapalan Seurakuntalaisten parhaaksi 2. Sitoutumattomat eivät jättäneet listaa.
Ehdokkaiden määrä laski neljän vuoden takaisesta 33 ehdokkaasta 25:een. Myös valittavien määrä laskee 19 valtuutetusta 15:een, mikä määräytyy seurakuntalaisten lukumäärän mukaan. Vauhkosen mukaan muutos johtuu siitä, että säädökset ovat muuttuneet edellisestä vaalikerrasta.

Seurakunnan uudet päättäjät seuraaviksi neljäksi vuodeksi valitaan marraskuussa. Valtuutetut päättävät siitä, millaisia linjauksia seurakunnassa seuraavina vuosina tehdään ja mihin varoja käytetään.
Ennakkoäänestys järjestetään 6.–10. marraskuuta ja varsinainen vaalipäivä 18. marraskuuta. Äänestää voivat viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Ehdokkaaksi voi asettua 18-vuotias konfirmoitu kirkon jäsen.
Ruoveden ehdokkaita pääsee tenttaamaan 4. marraskuuta seurakunnan järjestämässä tilaisuudessa.
Lisäksi tänä vuonna on ensi kertaa käytössä vaalikone, jonne ehdokkaat voivat syöttää tietojaan. Äänestäjät voivat sieltä tarkistaa ehdokkaansa kannanottoja. Vaalikone aukeaa 8. lokakuuta verkko-osoitteessa www.info.seurakuntavaalit.fi/vaalikone.

Julkaistu 26.09.2018 16:54