Korni Uni herätti ihastusta Italiassa

Opintomatka. Ruoveden lukion ryhmä palasi viime viikon lopulla elokuvafestivaaleilta Italiasta Rooman läheltä Guidoniasta. Lukion opiskelijoiden ja opettajien ja Pirkanmaan elokuvakeskuksen yhteisenä projektina elo-syyskuun vaihteessa valmiiksi puristettu lyhytelokuva Unicornia – Yksisarvinen esitettiin lyhtelokuvien sarjassa.

Voittoa ei tullut, mutta Ruhala ryhmän rakentama komediallinen tarina reippaasti karrikoidulta biologian oppitunnilta biotaloudelliseen uniutopiaan viehätti sekä tarinaltaan että tekniseltä toteutukseltaan festivaaliyleisöä.

Mukana matkassa ollut Senni Tanttari kertoi italialaisten isäntiensä aidosti ihastelleen filmiä ja erityisesti näyttelijäsuorituksia. Sari Krögerin intoa piukkuva ja piirtoheittimenkin murjova opettajahahmo herätti festivaalin opettajayleisössä puolimielistä kommentointia maailmanmaineeseen nousseen suomalaisen koulutusjärjestelmän syvimmästä ytimestä.

Unicornian korkea tekninen laatu näkyi valkokankaalla. Oliko se sitten liiankin hyvä, kun voittoa ei kuitenkaan tullut? Opiskelijoiden kertoman mukaan kilpailujuryssa osa halusi kyseenalaistaa elokuvakeskuksen avun käyttämistä.

Viikon festivaalilla katsottiin kaikkien kahdeksan osallistujakoulun tekemät lyhytfilmit ja valitsemat joka ilta puolille öin kestäneet pitkät elokuvat.

Festivaaliohjelmassa oli myös italialaisen näyttelijän ja ohjaajan Carlo Verdonen luento ja New Yorkissa vaikuttavan italialaisen dokumentaristin Deborah Farinan puolen päivän mittainen työpaja italialaisesta underground-elokuvasta. Opettajien round table –istunto elokuvakasvatuksen järjestämisestä eri maissa oli kuvataiteen lehtorin Merja Önkin mukaan erittäin kiinnostava.

Festivaalin sydän ja aivot oli sen johtaja Eusebio Ciccotti, Guidonian 2600 opiskelijan mediapainotteisen koulun rehtori ja aiempi elokuvahistorian yliopistoprofessori. Festivaali oli nyt ensimmäistä kertaa, mutta jatkoa seuraa.

Unicornian varsinainen ensi-ilta on Tampereen lyhytelokuvajuhlilla tammikuussa 2019. Se esitetään Roskapätkä-näytöksessä, jossa ovat myös muut Pirkanmaan Jätehuollon tuella syntyneet pirkanmaalaiset kouluelokuvat. Ruovedellä on seuraavana alkamassa peruskoulun puolella vastaava elokuvaprojekti.

Julkaistu 04.10.2018 16:51