Helvetinjärven ja Seitsemisen kansallispuistoille lisää rahoitusta

Pirkanmaan molemmille kansallispuistoille on tulossa reilu lisärahoitus. Hallituspuolueet ovat päättäneet lisätä valtion ensi vuoden talousarvioon 60 miljoonaa euroa, josta osoitetaan rahaa sekä Helvetinjärven kansallispuiston että Seitsemisen kansallispuiston korjaustarpeisiin ja kehittämiseen. Helvetinjärven kansallispuistolle osoitetaan 150 000 euroa ja Seitsemiselle 300 000 euroa. Lukujen arvioinnissa on käytetty apuna Metsähallituksen Luontopalvelujen asiantuntemusta

 Helvetinjärven kansallispuiston käyntimäärät ovat kasvussa. Vuonna 2017 kävijöitä oli 26 100. Ruoveden kunta on myös sitoutunut luontomatkailun kehittämiseen yhdessä yrittäjien kanssa.
    – Vierailin Ruoveden Noitakäräjillä heinäkuussa. Kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita kertoi kunnan hankkeista. Kunnan aktiivisuus jäi mieleeni. Uskon, että Helvetinjärven kehittämisellä ja lisärahoituksella luontomatkailu ja yrittäjyys kasvavat entisestään luonnon näkökulmasta kestävällä tavalla, pirkanmaalainen ympäristö- ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Pauli Kiuru (kok) toteaa.
     Metsähallituksen selvityksen mukaan hoito- ja käyttösuunnitelma on uusittava. Tarpeita on pääsisääntuloväylän kunnostamisessa, pysäköintipaikassa ja puiston rakenteiden sekä vessojen uusimisessa.

Seitsemisen kansallispuistossa vieraili 44 400 kävijää vuonna 2017. Luontomatkailun yritystoiminta on kasvanut. Kestävän matkailun periaatteita noudattavia yhteistyöyrityksiä on alueella yli 40.  Seitsemisellä on runsaasti rahoitusta kaipaavia kohteita. Pitkopuita on uusittava, siltoja korjattava ja rakennuksia ehostettava. Kiurun mukaan asiat saadaan nyt hyvään kuntoon.   
   – Yritystoiminnalle, matkailulle ja työpaikkojen syntymiselle on tulossa hyvät edellytykset, Kiuru uskoo.  

Ympäristövaliokunta totesi talousarviolausunnossaan, että kansallispuistojen kävijämäärät ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Kansallispuisoja on 40 kappaletta. Ne ovat merkittävä matkailun vetovoimatekijä. Paikallistaloudelle kansallispuistoilla on iso merkitys. Luonnossa liikkumisen arvostus on kasvamassa ja terveyshyödyt siitä ovat kiistattomia.

Julkaistu 05.12.2018 13:49