Ruoveden Joulu: lastenkotimuistot riipaisevat

Arvio. Ruovedellä toimineen Vasun lastenkodin lapset saivat katon päänsä päälle ja välttämättömän hoidon. Vaatteitakin väsättiin melkein tyhjästä ompelemalla vanhasta uutta. Jotakin silti puuttui. Yksinäinen tyttölapsi kaipasi rakkautta ja lohtua turvattomuuteensa. Sirkku Someron kokoamat, Vasun lastenhoitajan ja talossa lapsuutensa viettäneen omakohtaiset muistelmat, ovat lehden riipaisevinta antia. Vasun kasvatti miettii vieläkin, miksi juuri hänelle ei kenelläkään tuntunut olevan aikaa.

Lehti muistaa vuoden aikana joukostamme poistuneita Ruovesi-vaikuttajia. Mauno Takala koostaa rehtori Oiva Hernesniemen laaja-alaista elämäntyötä. Ruoveden Joulu oli yksi hänen monista ”lempilapsistaan”. Veikko Önkki kirjoittaa muistosanat Mauno Metsälästä, yhteiskoulun saksankielen lehtorista. Hänkin oli ahkera harrastajakirjoittaja ja toimi Ruoveden Joulun avustajana, joskin oli omien tekstiensä julkituonnissa varsin empiväinen. Kolmas negrologi on Raimo Laskujärvestä, joka välitti tietoa kotikulmiltaan niin paikallislehtiin kuin valtakunnan sanomalehtiin. Kirjoittaja Sirpa Timonen nimeää hänet Pohjaslahden reportteriksi.

Joululehden päätoimittaja Veikko Önkki on ollut lehdenteossa tuottelias. Hänen kokoamansa henkilöesittely kauppaneuvos Wille Liljasta oli ainakin itselleni uutta tietoa. Väärinmajassa mäkitupalaisen poikana syntynyt Lilja aloitti 1900-luvun alussa kaupanhoitajana Ruovedellä, päätyi kenkätehtailijaksi ja saavutti yhteiskunnallisesti arvostetun aseman. Hän ei ylpistynyt menestyksestään, vaan harjoitti avokätisesti hyväntekeväisyyttä. Hän tuki esimerkiksi vähävaraisten lasten koulunkäyntiä Pekkalassa.
Kolmas Veikko Önkin henkilömuistelma on maakauppias Antti Luutosesta, jonka taloudenpidosta tämän ajan mattimeikäläisillä olisi paljon opittavaa. Paitsi kauppias, hän oli paikkakunnalla myös merkittävä kansansivistäjä.

Maija Asunta tutkailee setänsä Heikki Asunnan kirjailijaelämää ja taiteilijaolemusta. Tämän syntymästä tuli viime kesänä kuluneeksi 110 vuotta. Kirjoittaja kertoo turvautuneensa fantasiaan pohtiessaan, mitä sanottavaa Heikki Asunnalla tässä ajassa olisi ruovesiläisille.
Liike-elämän puolella näkyvyyttä saa 90 vuotta täyttänyt Ruoveden Osuuspankki. Toimitusjohtaja Leena Selkee tiivistää pitkää ajanjaksoa toteamalla, että pieni kyläkassa on tänä aikana kehittynyt moderniksi finanssitavarataloksi.

Lue koko juttu paperilehdestä tai perjantaina ilmestyvästä näköislehdestä!

Julkaistu 25.11.2014 17:16