Ruovesi sai harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta

Tuki. Valtioneuvosto on myöntänyt harkinnanvaraiset valtionosuuden korotukset tälle vuodelle. Ruovesi sai korotusta yhteensä 670 000 euroa. Se on 140 euroa asukasta kohden.

Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta voidaan myöntää kunnalle, joka tarvitsee lisätukea poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi. Lisäksi otetaan huomioon paikalliset erityisolosuhteet.

Tänä vuonna valtionosuuden korotusta saa 28 kuntaa. Myönnettyjen tukien yhteismäärä on pysynyt 20 miljoonassa eurossa vuotta kohden. Ruoveden naapureista vain Orivesi sai valtionosuuden korotusta yhteensä 1,34 miljoonaa euroa. Asukasta kohden laskettuna summa on sama kuin Ruovedellä.

 Tukea haki tänä vuonna 85 kuntaa, kun viime vuonna määrä oli 108 ja toissa vuonna 95. Avustusta haettiin tänä vuonna yhteensä 93,8 miljoonaa euroa, viime vuonna 141,9 miljoonaa euroa ja toissa vuonna 118,1 miljoonaa euroa.

Kunnat perustelivat korotuksen tarvetta muun muassa taloudellisen tilanteen heikkenemisellä, verotulojen vähenemisellä, tilinpäätösten alijäämien kasvulla ja niiden tasapainotusongelmilla, valtionosuusleikkauksilla ja palvelutarpeiden muutoksilla.  

Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi. Suunnitelma tuli liittää hakemukseen.
Korotus on tarkoitettu osaksi kunnan omia talouden tervehdyttämistoimia. Korotus ei saa aiheuttaa vastaavan suuruista lisäystä kunnan omassa päätäntävallassa oleviin menoihin.

Korotukset maksetaan kunnille tämän vuoden loppuun mennessä.

Julkaistu 29.11.2014 12:08