Ruovesi yllättyi sote-laskelmista

Rahoitus. Hallitus antoi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiesityksen eduskunnalle 4. joulukuuta. Samalla julkistettiin arviolaskelma sote-kustannuksista ja valtionosuusuudistuksen vaikutuksista kuntien talouteen. Laskelmissa Ruoveden kunta on koko keskisen sote-alueen voittaja.

Laskelmissa Ruoveden sote-lasku pienenisi 727 euroa per asukas.Todellinen sote-summa jäänee kuitenkin noin puoleen, sillä ainakin alkuvaiheessa maksuille on rajattu 400 euron katto. Kun sote- ja valtionosuusuudistusten tuomat leikkaukset lasketaan yhteen, säilyy Ruoveden tilanne edelleen hyvänä, eikä paineita veronkiristykseen ole. Valtionvarainministeriön laskelmien mukaan veroäyriä voisi jopa laskea.

Ruovedellä laskelmia tutkittiin yllättyneinä. Kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita epäilee laskelmien todellista pitävyyttä.
- En uskalla tuudittautua näihin lukuihin. Katsotaan nyt rauhassa, Kyrönviita sanoo.
Sote-kulut on laskettu vuosien 2011­­-2013 tietojen perusteella, jolloin Ruoveden sote-menot olivat Ypekin vuoksi korkeat ja Virtain yhteistyö vasta alkanut.

Eeva Kyrönviidan mukaan valtiovallan julkaisemat laskelmat kohtelevat kuntia hyvin eriarvoisesti.
- Tampereen kehyskunnat Pirkkala, Kangasala ja Lempäälä panevat varmasti hanttiin. Heidän maksutaakkansa on ihan kohtuuttoman suuri.

 Tuoreista laskelmista puhuttiin 4.12. Virroilla järjestetyssä sote-illassa. Siellä keskusteltiin myös  palveluiden yksityistämismahdollisuudesta. Keskustelu jäi kuitenkin varsin vaisuksi.

Uusien sote-alueiden on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2016 alussa ja palvelujen tuottamisesta vastaavien kuntayhtymien vuoden 2017 alussa.

Lue aiheesta lisää ensi viikon lehdestä.

Julkaistu 05.12.2014 16:32