Työpöytä siistiksi seuraajalle

Viimeinen työpäivä. Eija Saarela järjesteli perjantaina mappirivistöt hyllyyn ja soitti viimeisiä puheluita Ruoveden sivistystoimenjohtajana.

Kolme vuotta sitten virkaan astui nainen, joka ensimmäisessä lehtihaastattelussaan sanoi hakevansa haasteita ja haluavansa oppia uutta. Toteutuiko toive?

– Jo vain. Olen saanut valmistella tosi isoja asioita.

Saarela sanoo, että hänellä oli alusta asti varsin realistinen kuva kunnan taloudesta. Tilanne ei  ole paljon sen ruusuisempi Alavieskassakaan, jossa hän aloittaa vuodenvaihteessa hallinto- ja sivistysjohtajana.

– Jos jotain voi harmitella, niin sitä, että säästöpaketin toimeenpano henkilöstövaikutuksineen jää seuraajani harteille.

Iloa hän on tuntenut ennen kaikkea henkilöstöstä, jolla hän kokee olevan taitoa vieläkin enempään. Saarela on nauttinut työssään siitä, että hänellä on ollut kunnan johdon luotto, mutta myös vastuu tuloksesta. Hänen näkemyksensä yhdessä tekemisen tärkeydestä kunnassa on vain vahvistunut. Yhteistyö on elinehto, että palveluja voidaan säilyttää.

Hän uskoo, että lukio pysyy paikkakunnalla.

– Ratsastus ja kansainvälisyys ovat sen vahvuudet, riippumatta siitä, kuka koulutuksen järjestää.

Ruovedelle tullessaan Saarela korosti avoimuuden merkitystä. Hän sanoo, että sivistystoimessa tehdyt raskaat päätökset ovat tulleet julkisuuteen sitten, kun ne on valmisteltu ja ne voi julkistaa.

– Tämä voi näyttää kuntalaisille erilaiselta. Läpinäkyvyyteen pitää keskittyä, Saarela myöntää.

Julkaistu 17.12.2014 09:49