Sudet kävivät koiran kimppuun Muroleessa

Petohavainto. Susi kävi 8 kuukautta vanhan ajokoiran kimppuun keskiviikon ja torstain välisenä yönä Muroleen Tokosella.Hyökkäys tapahtui Sarvanan pihapiirissä, vain muutama sata metriä entiseltä koululta kanavalle päin.

Talon emäntä Eeva-Stiina Sarvana päästi koirat ulos asioilleen noin yhden aikaan torstain vastaisena yönä. Pian ulkoa alkoi kuulua pihapiiristä kauemmas juosseen ajokoiran epätoivoista ujellusta. Sarvana lähti huutelemaan koiraa sisälle, ja huomasi, että sen kimpussa oli susi.

Susi tuli koiran perässä aivan valaistun asuinrakennuksen nurkalle.
- Se tuli melkein meidän terassille ja kävi noin 5 metrin päässä kodinhoitohuoneesta, vahvistaa talon isäntä Antti Sarvana.

Koiran kimppuun hyökännyt susi ei ollut liikkeellä yksin, sillä myöhemmin jäljistä pääteltiin, että sen kaveri oli ollut talosta muutaman sadan metrin päässä väijymässä.
Susi puri ajokoiraa useaan kertaan nivusiin ja sen takapää oli sisälle tultaessa yltä päältä suden kuolassa. Haavat eivät olleet hengenvaarallisia. Torstaina koiraa käytettiin eläinlääkärissä. Se selvisi kuitenkin hyökkäyksestä neljällä tikillä.

Sarvanat soittivat suden hyökkäyksestä petoyhdyshenkilölle, joka kävi tutkimassa jäljet aamulla.
Ruoveden Riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilön Tomi Nippala vahvisti susihavainnot jälkien perusteella. Verijäljistä päätelleen koiraa oli jahdattu jonkin matkaa pitkin hankia.
Sarvanalta sudet olivat jatkaneet matkaa Muroleenlahden yli Levoselle ja sieltä Salmelle.
- Aivan talonvieressä olivat kulkeneet. Onneksi katit olivat sisällä, etteivät joutuneet suden suuhun, Riitta Levonen kertoo.

Sudet olivat Tomi Nippalan mukaan juosseet ennen Tokosta jonkin matkaa Muroleentietä.
- Ne olivat poikenneet matkallaan ainakin neljässä pihapiirissä, yhdessäkin havainto oli vain muutaman metrin päässä rappusista, Nippala kertoo.
Tarkkaan ei ole tiedossa, mihin sudet siirtyivät viimeisten havaintojen jälkeen.

Susikanta on voimistunut Ruovedellä kahden viime vuoden aikana. Susia on tällä hetkellä laskentatietojen mukaan yhdeksän. Niillä on kuitenkin iso reviiri ja ne liikkuvat Ruoveden lisäksi Juupajoen ja Vilppulan alueilla. Kaksi viimeistä viikkoa sudet ovat pyörineet Ruovedellä.

Susien ilmestyminen pihapiireihin on ollut tähän saakka harvinaista. Petoyhdyshenkilön mukaan sudet ajaa helpon saaliin kimppuun vahva lumipeite. Ne eivät pysty lumihangessa tehokkaaseen metsästykseen.
-Tämä on ensimmäinen kerta, kun sudet on nähty näin lähellä asumuksia, yleensä ne ovat liikkuneet rauhallisemmissa maisemissa, kuten Siikakankaalla.

Tomi Nippala kehottaa ihmisiä olemaan nyt tarkkana paikoissa, joissa susien tiedetään liikkuvan.
- Ne hakevat nyt helppoa saalista. Tokosella ne juoksivat samaa tietä, kuin lapset kävelevät koulupysäkille.

Nippalan mielestä tällä hetkellä ei voida sulkea pois sitäkään mahdollisuutta, että sudet hyökkäisivät jopa ihmisen kimppuun.
-Jos ne ovat nälissään, voivat ne tehdä sellaisenkin ratkaisun.
Nippala kehottaa vanhempia saattamaan lapset pysäkille ja ihan linja-autoon asti.

Paikalliset metsästäjät seuraavat susien liikkeitä  Muroleessa. Pohjois-Hämeeseen on saatu tälle kaudelle yksi suden kaatolupa. Metsästyskausi alkaa helmikuun 23. päivä ja kestää kolme viikkoa.

Julkaistu 05.02.2015 16:40