Lintutekstari saa bongarin lentoon

Joni Raivio Ruhalan laivalaiturilla.

Lintubongaus. Kun puhelimeen tulee kiinnostava lintuhälytys, ruovesiläinen lintubongari Joni Raivio vetäisee saappaat jalkaan ja lähtee tavoittamaan uutta elämänpinnaa. Päämäärä saattaa olla Helsingin Vanhankaupunginlahti, Porin Yyteri tai Kolari. Vakavamielinen bongari ei arkaile ajaa satoja kilometrejä uuden havainnon jäljillä.


Lämpimistä säistä huolimatta lintujen kevätmuutto ei ole vielä vauhdissa, mutta tämän vuoden puolella Joni on havainnut kuitenkin jo 126 lintua. Ruovedellä on havaintoja jo töyhtöhyypästä, kiurusta, harmaalokista, merihanhesta ja isokoskelosta. Viime viikolla Kautunvuolteessa vieraili kolme tavia. Peippojakin näillä main jo hyppelee.

Ruoveden paras lintubongauspaikka on Raivion mielestä Taipaleenaukio Jäminkipohjassa. Vilkas on myös Kautun kanava, jossa liikkuva vesi pysyy sulana. 

Varjopuoli Ruoveden maisemissa on Jonin mielestä se, että täällä ei ole yhtään hyvää lintutornia tai lintujen tarkkailuun rakennettua lavaa.
– Pajuskylässä on torni, mutta se ei ole lintujen tarkkailun mielessä kovin hyvällä paikalla.

Linnut ovat kiinostaneet 27-vuotiasta nuortamiestä aina.
– Lapsena pyysin isää piirtämään pahvikorteille vesilintujen kuvia.
Bongausharrastuksen alkamisen hän voi kuitenkin määrittää tarkasti: niin tapahtui vuonna 2004, kun Ruovedellä nähtiin mandariinisorsa.
– Saarisen Heikki ilmoitti, että semmoinen on Ruovedellä. Isä ja äiti olivat juuri kyläilemässä tuttavien mökillä. Heille piti soittaa, että nyt on tultava kotio äkkiä, muistelee Joni.
Joni sai vanhemmiltaan kyydin, näki mandariinisorsan ja jäi välittömästi bongauskoukkuun.
– Vielä samana päivänä liityin Pirkanmaan lintutieteelliseen yhdistykseen. Samana vuonna näin kattohaikaran Jäminkipohjassa.

Sen jälkeen harrastus on vienyt miestä ympäri Suomen. Lintubongarien verkosto ilmoittaa löydetystä lajista tekstiviestillä ja sähköpostilla

Julkaistu 25.03.2015 12:47