Ruoveden mehiläinen lähtee lentoon

Riipus. Ruoveden pronssinen mehiläiskoru pyrähtää toukokuussa uuteen vauhtiin: riipuksesta ollaan valmistamassa pitkästä aikaa viidenkymmenen kappaleen erä. Asialla on Helsingissä toimiva Ruovesi-Seura, joka tarttui asiaan kunnan 150-vuotisjuhlien vuoksi.

Tilaisuus korun hankintaan toukokuun lopulla on ainutkertainen, sillä seura ei aio toistaa myyntiä.

Seuran hallituksen jäsen, Hanhon Lehtissaaressa syntynyt Antti Jokela esitti idean riipuksen uudesta tulemisesta alkuvuodesta. Hänen lisäkseen seura-aktiivit Kari Ylinen, Raimo Tiensuu ja Pirkko Ahonen lähtivät rahoittamaan tilausta Kalevala Korusta.

– Kotiseuturakkaudesta, perustelevat sekä Antti Jokela että seuran sihteeri Kari Ylinen mukana oloaan.

Tuula Ahonen osti riipuksensa aikoinaan sadalla markalla muutettuaan paikkakunnalle. Hän on käyttänyt sitä monenlaisissa perhejuhlissa hautajaisista ylioppilasjuhliin.

– Se on monikäyttöinen, ei liian mahtipontinen, Ahonen kuvailee.

Ensimmäinen Ruovesi-koru tuli myyntiin 1954. Tuotannossa on ollut ainakin yhden ja kolmen mehiläisen riipuksia, rintasolkia ja rannekoruja, sekä pronssisia että hopeisia.

Viimeksi koruja oli myynnissä kolmisen vuotta sitten. Nyt riipuksia saa viikolta 21 alkaen Vinhan Kirjakaupasta omakustannushintaan. Mukaan liitetään korun tarina.

Julkaistu 29.04.2015 17:14