Kokot roihusivat yöttömänä yönä

Keskikesän juhla. Visuveden Nuorisoseuran koollekutsuman kokkojuhlan vetonauloina olivat paikallisten yrittäjien tarjoama grillimakkaratarjoilu haitarinsoiton säestämänä ja huipennuksena kokon poikkeuksellinen sytytystapa. Haltioitunut yleisö seurasi henkeään pidellen, kun tulensyöksijä Feles Ignifer alkoi taidokaasti leikkiä tulella. Koreografia huipentui taiteilijan purskauttaessa suustaan toistametrisen lieskan kohti kokkoa, joka syttyi ilmiroihuun. 

.

 Visuveden kokkojuhlan moottorina oli aviopari Sami ja Merja Pekkanen.

– Hyvin on porukkaa liikkeellä, lähemmäs 400 henkeä, arveli Sami. Merjakin oli tyytyväinen,
 että yleistä kutsua oli noudatettu ja ohjelmakin kiinnosti väkeä.

– Sain työkaveriltani sattumalta kuulla, että tulitaiteilija oli menossa illaksi Virroille. Onneksi saimme hänet poikkeamaan tänne.

 Kirkonkylässä oli aattona hiljaista lukuun ottamatta venesatamaa ja Haapasaarta. Vantaalainen Kalevi Koskela poikkesi Haapasaaresta venesatamaan ystäviensä kanssa.

– Leirintäalue on tullut vuosien mittaan tutuksi. Tästä lähden sinne kohta tanssimaan Route 66:n tahdissa. Sitä ennen kuitenkin ihaillaan täältä käsin kokkoa, kunhan se kohta sytytetään.

Jäminkipohjalaisten kokkopaikkana on parin vuoden ajan ollut Telakanranta. Paikan kahvilayrittäjä, tamperelainen Hannu-Pekka Karbin on panostanut paljon telakan alueeseen ja satamatoimintaan, mutta odotukset eivät aivan vielä olleet täyttyneet.

– Aika hiljaista on toistaiseksi ollut, mutta jospa se tästä vilkastuisi.

Kahvilassa aattoiltaa viettäneet ”jämäriläinen” Veli-Matti Kataja, tamperelainen Urho Hiltunen ja jäminkipohjalainen Mirja Heinänen kiittelivät Karbinin työtä.

– Ennen hänen tuloaan täällä ei ollut mitään palvelua, tämähän oli teollisuusalue. Nyt täällä on kokko ja karaoketanssit.

Muroleen kanavalla oli illan mittaan ajoittain jopa ruuhkaa, ja parkkipaikat olivat koko illan täynnä autoja.

– Tanssilava ja elävä musiikki vetävät porukkaa, ja tuo haitaristi Jani Mäkelä on aivan ihana. Väkeä on tullut aina Vilppulaa, Mänttää, Sisättöä ja Luhalahtea myöten, luetteli kanavakahvilassa työskennellyt Tuula Ylinen.

 Poliisi valvoi juhannuksen viettoa sekä maalla että vesillä.

– Hyvin rauhallista on ollut koko illan Virtain ja  Ruoveden alueella. Alkuilta oli pelkkää valvontaa, nyt iltaa kohden on vähän vilkastunut eli odotettavissa on normaalia rähinää ja valitettavasti ehkä rattijuoppoja, arveli ylikonstaapeli Piiroinen Virtain poliisista iltayhdeksän aikoihin. Vesillä oli yhtä lailla rauhallista.

–  Olemme puhalluttaneet noin 40 veneilijää, mutta yhtään ruorijuoppoa ei olla vielä tavattu. Kaikki ovat menossa johonkin, hurukuskeja ei ole ollut liikenteessä. Siellä pitäisi olla pilkkihaalarit päällä, kun on niin kylmä, kertoi Tampereelta poliisivenettä kuljettanut vanhempi konstaapeli Vänni Taitto.

Julkaistu 24.06.2015 14:50