Ruhalan ja Väärinmajan kaapelit maan sisään

Säävarma sähkö. Sähkökaapeleiden kaivaminen maan sisälle alkoi Ruhalassa kaksi viikkoa sitten. Työt etenevät kohti Väärinmajaa niin, että vuoden loppuun mennessä on rakennettu yhteensä 35 kilometriä säävarmaa maakaapelia. Samalla uusitaan kolmetoista muuntajaa.

Projektivastaava Jukka Laakso Elenia Oy:stä kertoo, että kohde oli alun perin tarkoitus toteuttaa vasta ensi vuonna. Nyt saadaan liitettyä kaapeliyhteys Ruhalan sähköasemalta aikaisemmin kaivetun kaapeliverkkoon. Ruhalasta Pöytäniemen suuntaan kulkeva ilmajohto poistuu ja suuri osa alueen asiakkaista siirtyy säävarman sähköverkon piiriin.

– Lisäksi maakaapelointi parantaa jo kaapeliverkon piirissä olevan verkon toimitusvarmuutta, kun kaapelointi tulee yhtenäiseksi sähköasemalta asti.

Laakso mainitsee, että samaan kaivantoon laitetaan jonkin matkaa Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n kuituverkkoa. Johdot peitetään lähes metrin syvyyteen.

Työt käynnistyivät kaksi viikkoa sitten Ruhalan sähköaseman lähistöllä. Seuraavaksi siirrytään Väärinmajantien varteen, jossa rakennetaan Ruhalan ja Väärinmajan sähköasemien väli. Reitti on suunniteltu yhdessä maanomistajien kanssa ja merkitty maastoon.

Työnjohtaja Olli Mäentaka TLT-Connection Oy:stä kertoo, että muuntajien kytkemisestä aiheutuu arviolta joidenkin kymmenien minuuttien sähkökatkoksia, joista ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa.

Syksyn kuluessa joudutaan katkaisemaan Vilppulaan johtava tien toinen kaista ajoittain. Työmaan ja liikennekatkoksen kohta siirtyy koko ajan. Töiden etenemisestä voi tiedustella suoraan Mäentaalta numerosta 044 724 7860.

Maakaapeloinnin tilaava Elenia Oy siirtää kaapeleita maan alle, koska sitä eivät vaurioita tuulet, lumituiskut eivätkä ukkoset. Jukka Laakso kertoo, että Ruovedellä on viime vuosina tehty runsaasti kaapelointeja. Näillä näkymin työ jatkuu Ruoveden keskustassa vuonna 2017.

Aivan kaikki sähkötolpat eivät häviä maisemasta, sillä pienemmille sivulinjoille jää ilmakaapeleita. Käytöstä poistettujen muuntajien komponentit kierrätetään ilmajohtoverkon vikojen korjaukseen tai uusiokäytettäväksi materiaaliksi.

Kaapelointi kannattaa tehdä, kun sähköverkkoa joka tapauksessa uusitaan. Maakaapelin investointikustannus on suurempi kuin ilmajohdon, mutta kun otetaan huomioon sekä ylläpito että sähkökatkojen aiheuttamat kustannukset, maakaapeli ei ole ilmajohtoa kalliimpi.

Koko Suomen sähköverkosta kaksi kolmasosaa on ilmajohtoa. Elenian runko- ja jakeluverkosta on maakaapeloituna yhteensä neljännes.

Julkaistu 15.07.2015 11:32