Kaukaa tulleet kuvaajat

Kulttuurihistoria. Sampsa Heinonen esitteli mökkiläisneuvoston kesäkokouksessa mielenkiintoisen näkökulman Ruoveteen. Hän oli kaivanut esille ulkomaisia valokuvaajia ja kirjailijoita, jotka olivat ikuistaneet Ruovettä 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa. Paikalla olijoille – kuten varmasti monille muillekin ruovesiläisille – useimmat henkilöt olivat ennestään täysin tuntemattomia nimiä.

Lääketieteen tohtori Gustav Retzius (1842–1919) oli myös antropologi ja dokumenttikuvaaja, joka kuvasi henkilökuvia fyysisen antropologian tutkimuksia varten. Hän oli mukana Suomeen suuntautuneella tutkimusmatkalla. Kesällä 1873 Retzius valokuvasi ihmisiä Ruovedellä. Näistä on tallella esimerkiksi tuntemattoman tytön kuva Nordiska Museetin kokoelmissa Tukholmassa.
Yhdysvaltalainen Barbara Wright kuvasi Suomessa koko joukon kuvia, jotka ovat Yhdysvaltain kongressin kirjaston kokoelmissa. Näistä kuvista suurin osa, noin 50 on Ruovedeltä ja ne on ajoitettu noin vuoteen 1941.

Heinonen toi kuulijoiden iloksi tietoisuuteen myös kaksi Ruovettä kuvannutta kirjailijaa. Toinen heistä oli Annie Margaret Clive-Bayley (1852–1924), joka kirjoitti kirjan matkusteltuaan Suomessa puolen vuoden ajan 1893–1894. Kirja Vignettes from Finland – or twelve months in strawberry land (1895) sisältää noin 30 sivua kuvausta Ruovedeltä. Kuvaus on tarkkaa, esimerkiksi Ritoniemen ruokasalin sisustustakin on kuvattu. Ruovedestä Clive-Bayley kirjoittaa näin:

Ruovesi tunnetaan neljästä asiasta: kauniista maisemista, mansikoiden runsaudesta, hyvästä suomenkielestä ja eräänä runoilija Runebergiin liittyvistä paikkakunnista...

Toinen kirjailija oli saksalainen Klaus Mann (1906–1949), joka ystävystyi Pekkalan kartanon tilanomistajan Hans Aminoffin (1904–1968) kanssa Pariisissa 1930-luvun alussa. Klaus ja hänen sisarensa Erika vierailivat Suomessa 1932 ja tekivät Aminoffin kanssa pitkän kiertomatkan ympäri Suomea. Matkakokemuksia hän julkaisi In Flucht in der Norden (1934) eli Pako pohjoiseen -kirjassaan, joka suomennettiin 1980.
– Vieraat tuovat uudet silmät, Heinonen sanoi ja yhdisti näin aiheensa mökkiläisneuvoston kokoukseen.
Lopuksi hän kertoi kaikille kiinnostuneille, että melkein kaikki materiaali hänen luennostaan on löydettävissä netissä.
Irina Tuomainen

Library of Congress. http://www.loc.gov/pictures/ -> Haku ”Miscellaneous lot of photographs by Barbara Wright. Finland”

A. M. Clive-Bayley: Vignettes from Finland https://archive.org/details/vignettefromfin00baylgoog

Julkaistu 22.07.2015 11:04