Sokkotreffit Pirunpesällä

– Millon meillä on Sokkotreffit? on usein kuultu kysymys Pihlajalahden Marttojen syys- ja kevätkausien suunnitteluilloissa.
Varsinaisista treffeistä ei ole kysymys, vaan yhteisestä retkipäivästä, jonka kohde paljastetaan osallistujille vasta aamulla kokoontumispaikalla. Idea näihin saatiin ruovesiläiseltä hierojalta Satu Hakolalta. Hän kertoi äidistään, joka on osallistunut Pohjanmaalla vastaaville retkille.
– Ajattelin, että tuo voisi olla kiva idea, kertoo retkivastaava Tuija Vuolio Martoista.
Vuosien varrella Sokkotreffejä on järjestetty Parkanoon, Ylöjärvelle, Keuruulle, Mänttä-Vilppulaan ja Virroille. Päivään sisältyy aina joku kulttuuri- tai luontokohde, ostosmahdollisuuksia, lounas ja iltapäiväkahvit.
– Lasinpuhallus on ehkä ollut erikoisinta, mitä on tehty. Kaikki halukkaat saivat tehdä oman maljakon.

Tällä kertaa retkikohteeksi valittiin Jalasjärvi. Siellä käytiin ensimmäisenä Hiidenkirnu Pirunpesällä. Oppaaksi varattiin Yli-Vallin Nuorisoseurasta Keijo Haanpää.
Pirunpesä on Isovuoren kallion laella sijaitseva aukko, jonka halkaisija on 14 metriä ja syvyys 23 metriä.
– Luonnontilassa ollessaan aukon pinta oli pari metriä ympäröiviä kallioita alempana ja suurten kivenlohkareitten peittämä, Keijo Haanpää kertoo.
Kukaan Martoista ei ole käynyt Pirunpesällä aiemmin ja hämmästys on suuri, kun kurkimme ylhäältä rapauman pohjalle. Alas uskaltautuu menemään yksi Martta ja samaan aikaan toinen kiipeää viereiseen näkötorniin. Muut seisovat tiukasti maankamaralla.
Ihmettelyn jälkeen Sokkotreffit jatkuvat Juustoportille lounaalle ja tietysti juustomyymälään. Kuulemme yrityksen alkuvaiheista pienen tietopaketin, jonka jälkeen päästään maistelemaan ja ostamaan juustoja.
Jokipiin Pellavassa poiketaan iltapäiväkahvilla ja Lennolin tehtaanmyymälästä saadaan autojen takakonttien täytteeksi uusia tyynyjä ja peittoja. Hyviä kotiinviemisiäkin siis on.

Sokkotreffit ovat olleet hyvin tykättyjä ja kiiteltyjä reissuja.
– Kaikki ovat olleet hyviä. Kohteet ovat aina sellaisia, että niihin ei tule itsekseen mentyä, vaikka ovatkin lähellä. Ja opas tekee paljon, kun hän kertoo kohteesta, monta kertaa mukana ollut Liisa Viitanen miettii.
Jalasjärven päivä oli myös mieluisa.
– Hauska ja onnistunut päivä! Pirunpesästä ei osannut aavistaa, mitä sieltä löytyy. Luulin meneväni alas ihan tuosta vaan, mutta pysähdyin rappusille katselemaan seiniä, enkä sitten uskaltanutkaan mennä alemmas.
Myös ostospaikat saavat kehuja.
– Juustoportin historiasta oli mielenkiintoista kuulla, enkä ole Jokipiin Pellavassa käynyt koskaan ennen. Oli oikein hyvä ja yllätyksellinen päivä, Viitanen tiivistää.

Julkaistu 26.08.2015 08:13