Jokainen laatikko on yllätys

Museointi. Naapuri-tilan esineiden inventointi on alkanut. Työmäärä on uskomaton, sillä lukuisien vuosikymmenien aikana ei tilalla ole heitetty ainoatakaan tavaraa menemään. Se on samalla ääretön onni, sillä mielenkiintoisen suvun esineet, taide, keräilytavara sekä esimerkiksi heillä vierailleiden kuuluisuuksien lahjat ovat kaikki tallessa – ja jos kaikki hyvin käy, myös esillä museoituna kahden vuoden päästä.
– Mitään ei ole hukattu! Sillä on käsittämätön kulttuurihistoriallinen merkitys, tuumaavat yhteen ääneen Irja Lehtonen sekä Seppo Rantanen.


He molemmat työskentelevät vapaaehtoisesti inventoimassa esineistöä yhteistyössä Heikki ja Iris Asunnan Säätiön väen kanssa, Pirkanmaan maakuntamuseon asiantuntijoiden ohjeistuksen ja neuvonnan mukaan.
Irja on neljännen vuoden historian opiskelija Tampereen yliopistossa, sivuopintoinaan yleinen etnologia sekä museologia. Hän kävi ensimmäistä kertaa paikalla maakuntamuseon tutkijan Anu Salmelan sekä perinnerakennusmestari Tapani Koirasen kanssa. Välittömästi hän tunsi myös hengenheimolaisuutta talossa asuvaan Iivu Asuntaan ja kertoo heidän ystävystyneen projektin aikana.
Seppo Rantasen mielenkiinto Asunnan sukuun on kaukaa lähtöisin. Kaijeli Asunta kuului hänen ystäviinsä jo nuorena, mitä kautta hän kiinnostui myös Heikki Asunnasta. Siksi hänet pyydettiin mukaan säätiöön suvun ulkopuolisena.
– Tämä on puhutellut minua hyvin syvällisesti, Seppo toteaa.

Paitsi, että Heikki Asunta oli kuuluisa runoilija, kirjailija ja maalari, joka muun muassa oli perustamassa Ruoveden kotiseutumuseota ja pelasti Kallenaution, on suvussa paljon muitakin mielenkiintoisia henkilöitä. Iris Asunta oli omaa sukua de Bruyn-Ouboter, hollantilaista aatelissukua. Hän toimi Ruovedellä hammaslääkärinä eläkeikäänsä saakka ja vähän ylikin.
– Tätini Kaijeli Asunta oli tekstiilitaiteilija ja eno Pekkakin maalasi meriaiheisia tauluja, hän oli merimies ja rumpali. Äitini Valpuri Asunta oli erittäin lahjakas piirtämään, se on sukuvika, Iivu kertoo.
Suvun tarinat tietää Iivu, joka kuuli niiltä isoäidiltään Irikseltä. Nämä tarinat Irja aikoo myös ottaa talteen.
Iivu jatkaa itsekin suvun perinteitä mielenkiintoisena henkilönä. Hän perusti aikoinaan Suomen ensimmäisen tatuointistudion. Musiikkipiireissä ikänsä pyörittyään on hänen luonaan vieraillut muun muassa sellaisia kuuluisuuksia kuin The Renegadesin Kim Brown sekä Thin Lizzyn ja Motörheadin kitaristi Brian Robertson ja suomalaisista esimerkiksi Ismo Alanko ja Pate Mustajärvi.

– Joka kerta, kun laatikko tuodaan ja avataan, edessä on yllätys, mitä löytyy, Irja ihmettelee ja ihastelee. Tilalta on löytynyt muun muassa useita tauluja ja kirjoja, joissa on omistuskirjoituksia.
Aikoinaan Heikki Asunnan vieraina käyneet Yrjö Jylhä, Lauri Viita, Yrjö Kokko ja Sakari Pälsi ovat jättäneet jälkensä Naapurin tavaravalikoimiin. Laatikoissa on aikalaisten kirjeenvaihtoa ja päärakennuksen sisällä esimerkiksi Nikolai Bomanin, Ruotsin ja tsaarin hovihankkijan valmistamia huonekaluja. Nikolai Boman oli Iivun mummon äidin isä.
Yrjö Jylhän omistuskirjoituksella varustetusta kirjasta eräs Naapuriin tutustuja oli tarjonnut omaa arvokasta museomoottoripyöräänsä vaihdossa. Iivu ei suostunut. Isoäiti vannotti aikanaan, että mitään ei heitetä pois ja sitä Iivu ja säätiön puheenjohtajaksi tullut Harri Asunta ovat noudattaneet.
– Täällä on koko suvun vuosisata ja täällä on koko Suomen itsenäisyyden sata vuotta. Siksi museo halutaan avata juhlavuonna 2017, Seppo kertoo.

Historia taltioidaan, että jatkossa muutkin pääsevät nauttimaan siitä. Ensin kaikki tavarat raivataan ja lajitellaan. Sen jälkeen jokaikinen säätiön esine valokuvataan ja numeroidaan. Esineitä tulee tuhansia ja ne syötetään museoiden Siiri-tietokantaan, josta ne ovat kaikkien löydettävissä.
Naapuri oli kokeeksi auki viikon verran Noitakäräjien aikaan. Väkeä kävi kauempaakin ja kiinnostus oli suurta. Se on vahva näyttö sille, että kohde on yksi Ruoveden mielenkiintoisimmista avauduttuaan.
– Täällä on sellainen henki, että tämän on tarkoitettu menevän maaliin, Seppo uskoo. Hän toivottaa kaikki tervetulleiksi mukaan talkoisiin.
Iivulle työ merkitsee myös helpotusta vastuusta.
– Nyt tämä kaikki tulee varmasti säilymään! Siitä minulla on ollut huoli.

Julkaistu 26.08.2015 08:18