Raskas lumikuormaa katkonut puita ja sähköjä

Perjantaina alkanut ja yön jatkunut märän lumentulo on osunut pahiten suoraan Elenian alueelle ja erityisesti Pirkanmaalle. Pahiten massiivisesta lumikuormasta kärsivät Ruovesi, Mänttä-Vilppula, Kangasala, Akaa ja Lempäälä. Ilmatieteen laitoksen päivystyksen mukaan esimerkiksi Juupajoelle on satanut 27 senttiä lunta.

Yöllä maastossa vikoja korjanneet asentajat kertovat lumen painavan metsistä tuhansittain puita sähköjohdoille. Aamuun mennessä Elenian sähköverkossa on pelkästään keskijännitteisessä runkoverkossa pitkälle toistasataa vika-aluetta, joilla on puita sähköjohdolla vika-alueita kohden kymmenittäin ja sadoittain. 

Lauantaiaamuna seitsemältä Elenian asiakkaita oli sähköttä Pirkanmaalla lähes 20 000, Kanta-Hämeessä noin 6000 ja Keski-Suomessa yli 2500.kkaita oli sähköttä Pirkanmaalla lähes 20 000, Kanta-Hämeessä noin 6000 ja Keski-Suomessa yli 2500.

Liikkuminen teillä ja maastossa on hidasta ja hankalaa lumimäärän vuoksi. Lunta on laajoilla alueilla Pirkanmaalla parikymmentä senttiä ja yli. Maastosta kerrotaan, että teiltäkin joudutaan raivaamaan puustoa ennen kuin sähköverkon vikapaikoille päästään.

Lauantai päivän aikana lunta tulee edelleen lisää. Lämpötila pysyttelee kahta puolen nollan, mikä hankaloittaa tilannetta. Lumisade on edelleen märkää ja raskasta ja lumi tarttuu puihin lujaa. Ilmatieteenlaitoksen arvion päivystyksen mukaan lämpötila nousee reippaasti plussalle vasta tiistaina. Vasta kunnon lämpöasteet pudottavat lumen puista.

Eleniassa ennakoidaan erittäin haastavaa viankorjausurakkaa koko viikonlopulle. Uusia sähkökatkoja syntyy koko viikonlopun. Puut antavat periksi jo tähän mennessä tulleesta lumesta yhä uusissa paikoissa ja lunta tulee myös lisää. Sähköverkon korjausolosuhteet ovat hyvin haastavat. Sähköverkon helikopteritarkastuksia ei päästä tekemään ennen kuin lumisade lakkaa.  

Sähköyhtiö varoittaa, että roikkuviin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. 

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sähkökatkokartta

Julkaistu 21.11.2015 08:22