Sähkökatkotilanne paheni lumen tulon vuoksi

Puuston lumikuormat aiheuttivat jo perjantai-iltana vakavia ja pitkiä sähkökatkoja, mutta tilanne paheni lauantaina lumentulon jatkuessa. Sää pakastui ja aiemmin märkänä satanut lumi jäätyi puustoon. Se vaikeuttaa viankorjausta. Helpotusta odotetaan vasta tiistaiksi, jolloin sään pitäisi lauhtua. Elenian mukaan haja-asutusalueilla sähkökatkot voivat jatkua pahimmillaan jopa keskiviikkoon saakka.

Sähkökatkojen korjaustyö jatkui läpi yön erittäin vaativissa olosuhteissa. Lunta on tullut Jyväskylä-Ruovesi-Orivesi -akselilla jo yli 20 senttiä. Sähköttömiä asiakkaita oli koko Elenian alueella sunnuntaiaamuna noin 55 000.

Ruovedellä ilman sähköä oli perjantaina yli 3000 taloutta. Sunnuntaina iltapäivällä vailla sähköjä oli vielä reilut 2000 Elenian asiakasta. Kirkonkylän keskustassa sähköt pätkivät lauantaina useita kertoja, mutta pidempään sähköt ovat olleet poikki pääasiassa haja-asutusalueilla. Esimerkiksi Jäminkipohjassa, Muroleessa ja Hanhossa sähköt ovat olleet poikki perjantaista lähtien.

Asentajat maastosta ovat kertoneet, että monin paikoin jo kertaalleen kuntoon saaduilla johto-osuuksilla on jouduttu raivausta tekemään uudelleen uusien puiden pettäessä lumikuorman alla. Raivauksessa on mukana motoja ja valoisan aikaan helikoptereita, joissa roikkuu raivaussaha tai lumenpudotuspaalu.

Elenian sähkökatkokartta ja tekstiviestipalvelu ei tällä hetkellä toimi. Ongelmaa selvitetään ja vikaa korjataan parhaillaan. Sähköverkkojärjestelmät toimivat normaalisti. 

Elenia on sunnuntaina aamupäivällä pitänyt verkkoalueensa pelastuslaitosten sekä pahimmista katkoista kärsivien kuntien kanssa yhteispalaverin. Tässä tapaamisessa on sovittu toimenpiteistä sähkökatkotilanteen pitkittyessä. Lisäksi Elenia on ollut yhteydessä mm. teleoperaattoreihin ja VR:ään tilanteen vakavuuden vuoksi. 

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911

Julkaistu 22.11.2015 12:16