Kokka kohisten ulos tunnelista

Talousarvio 2016. Ruoveden taloussukellus on saanut happea tiukasta talouskuurista, joka jatkuu vielä ensi vuoden. Suunta on oikea ja tuottaa tulosta, kertovat kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita ja vs. talousjohtaja Hilkka Hakala esitellessään ensi vuoden talousarviota.

He kuvaavat, että nyt ollaan puolivälissä tiukan taloudenpidon tunnelia. Kyrönviita sanoo, että se on ollut kuntalaisten yhteinen rypistys, joka toivottavasti palkitaan alhaisemmalla veroprosentilla tulevaisuudessa.

Viime vuonna saatiin ensimmäinen ylijäämäinen tulos, ja saman varaan lasketaan ensi vuonnakin. Talouden tasapainottamisohjelmaa noudatetaan vielä ensi vuoden loppuun, ja budjetti on laadittu kestävältä pohjalta.

Suurin merkitys kunnan taloudelle on sosiaali- ja terveyspalveluiden sujumisella. Sote-menot vievät Hakalan laskelmien mukaan 63,5 prosenttia koko budjetista eli noin 31,43 miljoonaa euroa.

– Jos sote-menot eivät ylity, budjetissa pysytään, sanoo Kyrönviita.

Ruovedellä eletään ensi vuonna samoilla veroprosenteilla kuin nytkin. Verotulojen suuruudeksi lasketaan 16,3 miljoonaa euroa.

Valtionosuuksia arvioidaan saatavan noin 15 miljoonaa euroa. Kunta saa valmistavan luokan opetuksesta noin 900 000 euron valtionosuuden. Kun siitä vähennetään kaikki kulut, kuten opettajien palkat ja koulutarvikkeet, kunta jää noin 400 000 euroa plussalle.

Isoin investointi on yhteiskoulun vanhan mineriittikaton uusiminen huovaksi. Myös terveyskeskuksen tiilikatto peruskorjataan ja vaihdetaan huopaan. Entisen poikien työpajan Montun rakennuksia peruskorjataan.

Lue lisää 9.12. ilmestyneestä lehdestä.

Julkaistu 09.12.2015 17:21