Kirurgia oli minulle jotain käsittämättömän kunnioitettavaa

Elämäntyö. Juha Hernesniemi kertoo, että hänen isällään Oivalla oli merkittäviä epäilyksiä, onko pojasta neurokirurgiksi. Isästä ei tullut lääkäriä, kun hän epäili ajoittain vapisevien käsiensä tälle esteeksi. Samaa hän pelkäsi pojastaan.
– Onneksi hän ei koskaan niitä kertonut silloin aikoinaan minulle.

Hernesniemi kuvaa käsiään isoiksi ja voimakkaiksi työmiehen käsiksi – ei kuin huippuviulistin tai pianistin käsiksi. Hän aloitti 1973 Helsingin ylipistollisen sairaalan neurokirurgian apulaislääkärinä, eikä ole koskaan harkinnut alan vaihtoa.

Hernesniemi kertoo vauhdikkaaseen tyyliin opiskelijaelämästään Zürichissä. Opintojen alku kangerteli toden teolla. Hän muistaa elävästi ylimääräiset istunnot ja laiskanläksyt. Eräskin preparaatin lasilevy meni rikki ravintolaillassa, ja professori otti säröisen näytteen vastaan kireästi. Hernesniemi päätti näyttää, mihin pystyy, ja aloitti tarmokkaan opiskelun.

Akateemisessa maailmassa hän näki, kuinka joku voi olla vaatimaton ja huippu samalla kertaa. Tutkijan työ tuntui kuitenkin haastavalta.
– Ajattelin, etten näin yksinäistä työtä kestä, eikä äly riitä.

Hän suuntasi ajatukset potilastyöhön ja aloitti Suomeen palattuaan työt Seinäjoen Keskussairaalassa.
– Kirurgia oli minulle jotain käsittämättömän kunnioitettavaa.

Väitöskirjan aiheeksi valikoitui kokeellinen psykokirurgia. Sitä varten hän hankki Ruovesi-lehden ilmoituksella seudun maalaistaloista kissoja tutkimuksiaan varten.
– Eihän siitä mitään tullut. Eläinsuojelijoiden aktiviteetti johti iltapäivälehtien otsikoihin ”Töölön kissahelvetistä”. Viikon kestänyt lööppikuninkuus katkaisi tehokkaasti tämän tutkimuksen, Hernesniemi paljastaa.

Hän sai 1979 neurokirurgian erikoislääkärin paperit.
– Katselin yksinkertaista todistusta pitkään ja todella hartaasti. Minulla oli ammatti, aivokirurgi.

Helsingin yliopiston neurokirurgian professorille Juha Hernesniemelle on myönnetty tänä vuonna kolme kotimaista merkittävää lääkäripalkintoa: Konrad ReijoWaaran palkinto, Vuoden kirurgi -tunnustus sekä viimeismpänä Max Oker-Blom -palkinto.

Lääkäriliiton viides Max Oker-Blom -tunnustuspalkinnon perustelujen mukaan Hernesniemi on esimerkillinen yhdistelmä kliinistä huippuosaamista ja potilaan huomioimista. Häntä kuvaillaan huipputaitavaksi, ahkeraksi työmyyräksi, joka huomioi erittäin hyvin potilaan lisäksi myös omaiset. Hernesniemi on kansainvälistäkin tunnustusta saanut huippukirurgi, joka on onnistunut siirtämään osaamistaan kollegoille. Hän on osallistunut urallaan yli 70 000 neurokirurgisen potilaan hoitoon ja tehnyt yli 16 000 keskushermostoon kohdistuvaa leikkausta.

Juha Hernesniemi arvostaa itse tärkeimmäksi tunnustukseksi valintaa 56 merkittävimmän neurokirurgin joukkoon koko maailmassa viimeisen sadan vuoden aikana.

Hän täytti syksyllä 68, mikä on lain määräämä yläikäraja professuurin ja ylilääkärin viran hoitamiselle. Leikkaussaleja hän ei silti jätä: käsi on yhä varma ja nopea, ja sen puristus potilaan luottamusta herättävä.

Lue lisää 16.12. ilmestyneestä lehdestä.

Julkaistu 17.12.2015 08:40