Energiasyöppö kuriin peruskorjauksella

Jäähalli
Ruoveden jäähallin peruskorjaus toteutetaan kahden vuoden aikana. Korjaus- ja muutostyöt tehdään kesällä 2016 ja 2017. Talvikautena halli on käytössä normaalisti.
– Jäähalli lähentelee 20 vuotta. Kylmälaitteiden käyttöikä on se parikymmentä vuotta, joten kyllä tähän on jo monta vuotta osattu varautua, kertoo Ruovesi Areena Oy:n toimitusjohtaja Jukka Majala.

Suurin investointi peruskorjauksessa on jääntekoon tarvittavan kylmälaitteiston uusiminen. Uusi, tehokkaampi laitteisto kuluttaa vähemmän sähköä ja täyttää kiristyneet ympäristövaatimukset.


Kun asiaa on osakeyhtiön hallituksessa pohdittu, esillä oli myös laitteiston päivittäminen, josta olisi selvitty halvemmalla. Ongelmana kuitenkin on nykyinen laitteiston sisällä käytettävä kylmäaine R22. Sen myynti on kielletty, vaikka ainetta voi edelleen käyttää. Jos kylmäkoneistoon rikkoontuisi niin, että kylmäaine menee vaihtoon, ei uutta saada. Käyttökatkosta tulisi pitkä.
– Kylmäainetta ei voi myöskään vaihtaa yksinkertaisesti toiseksi, sillä erilaiset aineet vaativat erilaista tekniikkaa, kertoo Majala.
Jos kylmälaitteisto olisi muutettu 404-kylmäaineelle sopivaksi, kuten harkittiin, ratkaisu ei olisi kantanut pitkälle.
– 404:n valmistus lopetetaan vuonna 2017, joten investointi olisi ollut lyhytnäköinen.
Hallin energiatehokkuutta lisää myös jäädytyslaitteiston synnyttämän lämmön talteenotto lämpöpumpuilla. Se käytetään käyttöveden sekä pukuhuone- ja kahviotilan lämmittämiseen.

Toinen suurempi kokonaisuus halliremontissa on valaistuksen uusiminen. Nyt jäähallia valaisee 40 kappaletta 400 watin monimetallilamppua. Kun ne vaihdetaan ledeihin, säästyy puolet nykyisestä 16 Kw kulutuksesta ja samalla valoteho lisääntyy.
Hankkeeseen kuuluu myös uuden tuulikaapin tekeminen pääsisäänkäyntiin. Sen tarkoituksena on kosteuden siirtymisen hillitseminen.
– Tuulikaappiin tulee siirrettävä liukuovi, jotta sisäänkäyntiä voidaan muuttaa tilaisuuden mukaan.
Lisäksi remontissa parannetaan eristeitä sekä ehostetaan kahvion ja pukuhuoneiden pintoja. Halli myös maalataan ulkoapäin.

Peruskorjauksen kustannusarvio on 260 000 euroa. Urakkaan on haettu 90 000 euroa valtion liikuntapaikka-avustusta.
– Tieto avustuksesta ja sen määrästä saadaan keväällä. Silloin päätetään tarkemmin, miten remontti tehdään ja minkä verran on tehtävä talkoilla.
Rakennustyöt tehdään kesällä, kun hallissa ei ole jäitä, joten urakka ei häiritse harrastajien harjoituskautta.
Kunnanhallitus päätti maanantaina jatkaa tontin vuokrasopimusta. Aiemmin sopimus oli voimassa vuoteen 2022, nyt vuoteen 2050.
Peruskorjaus valmistuu sopivasti hallin 20-vuotisjuhlaan, syksylle 2017.

Julkaistu 13.01.2016 12:28