Yhteiskoulun iltapäivää rauhoitetaan vapaaehtoisvoimin

Iltapäivävalvoja. Hoshyar Khalil aloitti kokeiluluontoisena valvojana yhteiskoulun uuden puolen ala-aulassa viime torstaina. Kyseessä on neljän viikon kokeilu, jonka aikana hänet voi tavata yhteiskoulun tiloissa tiistaisin ja torstaisin kello kahdesta viiteen.


   – Hoshyarin tehtävänä on toimia aulavalvojana ja pitää huolta siitä, että tiloissa säilyy rauha, kertoo sivistystoimenjohtaja Riitta Juusenaho.
Khalil on Irakista kotoisin oleva 30-vuotias turvapaikanhakija. Hän asuu tällä hetkellä Jäminkipohjasssa vaimonsa ja kolmen tyttärensä kanssa. Khalil suostui tehtävään sivistystoimenjohtajan pyynnöstä. Myös vastaanottokeskus suositteli häntä tehtävään myönteisenä ja aktiivisena henkilönä. Khalil on koulutukseltaan poliisi ja haluaisi päästä Suomessakin samoihin tehtäviin.

Yhteiskoulun tiloissa on ollut levotonta siitä lähtien, kun vahtimestari jäi eläkkeelle, eikä hänen tilalleen säästösyistä palkattu ketään.
   – Esimerkiksi Merikanto-opiston opettajien työtä on häiritty metelöimällä ja tekemällä suoranaista ilkivaltaa, kertoo sivistyslautakunnan puheenjohtaja Antti Moisio.
Tilanteen korjaamiseksi käytiin keskustelua rehtorin, alakoulun opettajien, työpajan ja tilakeskuksen kanssa, mutta kenelläkään ei ollut osoittaa tehtävään tekijää.

Yhteiskoulun tiloissa soittotunteja odottavien tai aikaansa viettävien lasten ja nuorten vanhemmat ovat olleet järjestelyistä ihmeissään ja kertoneet joidenkin lasten pelästyneen tuntematonta ulkomaalaisen näköistä miestä aulassa. Joku on ennättänyt kysellä jo rikostaustaselvityksenkin perään. Kehujakin on tullut. Esimerkiksi Facebook-sivuilla käydyssä keskustelussa Hoshyar Khalilia kehutaan todella mukavaksi mieheksi, ja kerrotaan lasten mielellään juttelevan hänen kanssaan. Oivansalin edessä tiistaina istuneet koululaistytöt Jenny Moksunen ja Iitu Koskinen kertoivat, että järjestyksenpito on sujunut hyvin.

Riitta Juusenahon mukaan kokeilun etenemistä seurataan. Wilmaan on myös tarkoitus laittaa asiasta tietoa. Mikäli kokeilua jatketaan, tehdään asianmukaiset selvitykset. 

Hoshyar Khalil puhuu vielä melko huonoa suomea, mutta hän osaa jonkin verran englantia.
    – Olemme opettaneet hänelle muutamia tärkeitä kehotuksia, kuten Älä juokse! Älä huuda! Ole hiljaa! Lisäksi olemme käyneet läpi kaikki, mitä meillä Suomessa saa ja mitä ei saa tehdä.

Riitta Juusenaho muistuttaa, että Suomessa ollaan nyt aivan uudessa tilanteessa, kun maassa on paljon turvapaikanhakijoita. Moni heistä haluaisi tehdä töitä, mutta sitä ei ole tarjolla tai lupaa siihen ei ole.
    – Tähän täytyy nyt luoda uusi toimintamalli.

Edit:  10.2. klo 17.27 tekstiin on korjattu Khalilin iäksi 30 vuotta.

Julkaistu 03.02.2016 11:30