Saanko luvan?

Kohtaaminen. Reino Salkosalo tarttuu Alyaan käteen, suomalaisten lavatanssien kaiho kajahtaa kaiuttimista, ja hymy leviää suupieliin. Tanssitaiteilija Marjo Hämäläinen innostaa nostamaan kädet kauniiseen asentoon ja pyörähtelemään ympäri.

Tiistain kulttuuri-iltapäivä huipentuu yhteisötanssiin. Honkalakodin asukkaat ja heidän omaisensa ovat löytäneet yhteisen kielen Visuveden maahanmuuttajaperheiden kanssa: ilon, musiikin, kuvat, kosketuksen ja liikkeen. Yhteiskuvissa poseerataan ympäri salia ja sanojakin tapaillaan.

Pirkkoliisa Tikka taikoo oopperalaulajan varmoin ottein ryhmästä esiin sävelmattoa, jonka päälle kuvioidaan sooloja.

– Mikä tekee iloiseksi? hän kysyy ison valkoisen paperin ja siveltimien luokse ohjatessaan.

Tikka kuulee monen maahanmuuttajan luonnehtivan, että onnelliseksi hänet tekee se, kun muut ovat onnellisia. Muuten ilo kumpuaa samalla tavalla kulttuuritaustasta huolimatta: linnuista, puista, hymystä, rakkaudesta. Kun kuvataidehetken tuloksia sitten katsellaan yhdessä, jokainen maalaus saa ansaitsemansa aplodit.

Poikkitaiteellinen tuokio kuuluu Ruoveden Taideyhdistyksen projektiin, joka kantaa nimeä Vanhusten Taidepolku.

Pirkkoliisa Tikka ajatteli päivää suunnitellessaan, että vanhoilla ihmisillä on kyky ottaa vastaan monenlaista uutta, vieraita kulttuurejakin.

Hän riemuitsee siitä, että päivä oli täynnä kohtaamisia. Yli 90-vuotias asukas halusi olla mukana virkistävässä päivässä loppukiitoksiin saakka, vaikka intensiivinen rupeama välillä väsytti.

Irakilainen ammattikuvataiteilija Alyaa osallistui täydestä sydämestä ja piti kaikista taidemuodoista. Eniten mieleen jäi silti, kuinka ystävällisiä vanhukset olivat hänelle.

Julkaistu 17.02.2016 17:27