"Virrat-Ruovesi on yksi terveyskeskus"

Keiturin Sote Oy:n vastaavan lääkärin tehtävään maaliskuun alussa nimitetty erikoislääkäri Marjo Pellinen, 47, piipahti Ruovedellä 7. päivä ja tapasi muun muassa terveyskeskuksessa työskenteleviä lääkäreitä. Geriatriaan ja psykiatriaan erikoistunut Pellinen on työskennellyt geriatrina Virroilla jo vuodesta 2009 ja psykiatrina vuosina 2012–2013. Ruovesi tuli mukaan kuvioihin yhteistoiminnan käynnistyttyä Virtojen kanssa.
   – Tunnen sitä kautta hyvin jo nykyisen toiminta-alueen, myös kotihoidon, Marjo Pellinen kertoo. Keiturin Soten vastaavan lääkärin tehtäviin häntä pyydettiin.

Toimintansa maaliskuun alussa aloittanutta Keiturin Sote Oy:tä Pellinen vertaa jo olemassa oleviin lääkäripalveluyrityksiin. Yhtiömuotoisen toimijan etu on mahdollisuus muuttaa toimintamalleja tarvittaessa nopeastikin.
   – Ajat ovat kovin muuttuneet ja totuttuihin työtapoihin tulee väistämättä muutoksia, Pellinen sanoo. Työ henkilökunnan toimenkuvien ja vastuualueiden muuttamiseksi on sote-yhtiössä jo aloitettu.
    – Pyritään järjestämään työasiat sillä lailla kuntoon, että hommat sujuisivat. Pellinen pyrkii itse olemaan Ruovedellä ja Virroilla kaksi päivää viikossa kummassakin.

Uusi vastaava lääkäri näkee toiminnan kehittämisessä keskeisenä yhteistyön syventämisen. Henkilökunnan ammattitaitoa on pystyttävä hyödyntämään entistä paremmin. Resursseja on siirrettävä kohteisiin, missä tarvetta on.
   – Pitäisi miettiä niin, että Virrat-Ruovesi on yksi terveyskeskus. Mahdollisista päällekkäisistä toiminnoista pitäisi pystyä luopumaan. Palvelua pitää kehittää myös asiakaslähtöiseksi. Pomputtelua luukulta toiselle pitäisi välttää.

Keiturin Soten perustamisen johtavana ajatuksena on säilyttää ohjat omissa käsissä ja turvata lähipalvelut.
   – Sehän on se pyrkimys. Mitenkä ne sitten järjestellään näiden kahden talon kesken, niin siinä varmasti tulee muutoksia, Pellinen kertoo.
   – Mitä tarkoitetaan lähipalveluilla? Virroille on 34 kilometriä. Se on aika lähellä, jos verrataan esimerkiksi pohjoisen mittakaavaa, hän lisää. Esimerkiksi geriatrisella poliklinikalla on vastaanotolle kutsuttu asiakkaita jo nyt molemmista kunnista.
   – Etäisyys ei ole ollut ongelma vanhuksilla, eikä se varmaan ole nuoremmillakaan. Se on asennekysymys. Taksi on aina keksitty ja Kela-maksut. Kun tarvitaan lääkäriä, kyllä sitä mennään vaikka ambulanssilla.

Pellinen ymmärtää, että muutokset tuovat mukanaan aina myös huolta. Silti ajan vaatimusten mukaan on edettävä. Vaikka työtä on uudella vastaavalla lääkärillä yllin kyllin, kertoo Marjo Pellinen ottavansa työn silti aina työnä.
  – Tehtävää on paljon, mutta se on mukavaa ja haasteellista.

Julkaistu 14.03.2016 08:22