Viljelijät kokoontuivat Senaatintorille

Traktorimarssi. Maanviljelijät järjestivät perjantaina mielenilmauksen Helsingissä. Joidenkin arvioiden mukaan traktorimarssille osallistui jopa 700 traktoria.

Mielenosoittajia Senaatintorilla arvioitiin olevan enimmillään noin 10 000. MTK:n mukaan heistä noin puolet oli viljelijöitä. Ruovedeltä mielenilmaukseen osallistui kymmenkunta viljelijää. Ruovesiläiset matkasivat Helsinkiin linja-autokyydillä.
Mukana olleen Jussi Salusen mukaan traktorimarssi sujui hyvässä hengessä.
– Kelihän oli loistava ja porukka oli positiivista. Kaupunkilaiset ottivat meidät erityisen hyvin vastaan, eikä huonoja viboja tullut missään vaiheessa.
Salunen arvioi, että myös viljelijöiden viesti meni perille.
– Ei tuon onnistuneempaa ja selkeämpää tapahtumaa pysty järjestämään. Uskoisin, että viestillä on aineksia mennä jakeluun, Salunen toteaa.

Mielenosoituksella haluttiin nostaa esille viljelijöiden vaikea taloudellinen tilanne. Tuottajajärjestöjen valtioneuvostolle ja eduskuntaryhmille jättämässä vetoomuksessa muistutetaan, että maatilojen asema on tällä hetkellä heikoin vuosikymmeniin, koska viljelijät ovat joutuneet maailmanpolitiikan maksumiehiksi. Maataloustuotteiden markkinahinnat ovat romahtaneet Venäjälle viennin pysähdyttyä. Lisäksi Maaseutuviraston epäonnistumiset viljelijätukien maksuissa ovat olleet kohtalokkaita maatiloille. Keskusjärjestöt toteavat, että tuhannet viljelijät ovat menettämässä yrityksensä, työpaikkansa ja kotinsa.

Vetoomuksessa vaaditaan muun muassa, että valtioneuvosto vaatii EU:ssa Suomelle oikeudenmukaiset kompensaatiot Venäjän tuontikiellon aiheuttamista menetyksistä, laittaa Maaseutuviraston johtamisen ja toiminnan kuntoon sekä aikaistaa vuoden 2016 maataloustukien maksatuksia.

Julkaistu 16.03.2016 12:08