Kuningaskalastaja Kautun kanavassa

Lintulajit. Ruoveden lintulajisto sai mukavan lisän lauantaina 2. huhtikuuta, kun lintuharrastajat Lasse Kosonen ja Joni Raivio löysivät Kautun kanavan sula-alueelta värikkään kuningaskalastajan (Alcedo atthis).

– Seuraavana päivänä varmistui että niitä oli kaksi! Joni Raivio kertoo.

Havaitsijat ihmettelivät rantalepässä istunutta punarintaista pienikokoista lintua, kunnes se lennähti rantakiville ja paljasti hohtavan sinisen selkäpuolen ja siivet.

Lajin tunnusomainen pitkä ja voimakas nokka näkyi myös selvästi. Lintu lenteli edestakaisin veden pinnassa ja sukeltaen välillä veden kalvon läpi etsiessään saalista. Ja pari kertaa sen todettiin saaneenkin pikkukalan tikarimaiseen nokkaansa. Seuraavana päivänä varmistettiin, että niitä oli kaksi, kun ne ajoivat toisiaan takaa veden pinnan tuntumassa äännelleen korkean kimittävästi.

Vastailmestyneen Pirkanmaan linnusto-kirjan mukaan lajista on Pirkanmaalta havaintoja lähes 90 yksilöstä, mutta ei aiemmin Ruovedeltä. Ensimmäinen pirkanmaalaishavainto tehtiin Tyrväältä vuonna 1904 ja tuo havainto oli Suomen toinen. Viime vuosina sitä on nähty lähes vuosittain. Laji on pesinyt vain harvoja kertoja Suomessa. Ruoveden havainto oli vasta ensimmäinen kerta, kun pirkanmaalaisella paikalla on nähty kaksi yksilöä samanaikaisesti. Viikonlopun havainto sivusi lisäksi Pirkanmaan saapumisennätystä, joka kuningaskalastajan osalta on 2. huhtikuuta.

Julkaistu 05.04.2016 16:33