Herkkuhetkelle ensi viikosta

Osuuskunta. Kahvila Herkkuhetken leivonnaiset saapuvat ensi viikon perjantaina Ruovedelle. Osuuskunta Hopea Aurinko on järjestänyt kahvittelupaikkansa uuteen kuosiin ja alkaa hankkia sinne makeaa ja suolaista purtavaa Pirkanmaan parhaana leipomona ansioituneelta orivesiläiseltä leipomolta.

– Tosi hieno juttu, että saadaan heidän tuotteitaan, riemuitsee osuuskunnan toiminnan vetäjä Sanna Peltonen.

Kesällä kymmenvuotiaaksi ehtivä osuuskunta on pitänyt kahviota koko ajan, mutta nyt tilat on erotettu ompelu- ja myyntipuolesta. Pikkutuoleilla ja sohvalla on tilaa noin kymmenelle hengelle ja vapuksi pihalle tuodaan pöytäryhmiä 25 hengelle.

Kahvion punaisen ja mustan sävyisestä ruusukankaisesta ilmeestä vastaavat sisustussuunnittelija Liisa Oravalahti sekä Brita Orenius.  Metropolia Ammattikorkeakoulun innovaatioprojektia tekevät liiketalouden opiskelijat suunnittelevat myös myöhemmin valmistuvaa julkisivun raikkaampaa ilmettä.

Kakkuja ja pullia varten on tilattu kylmävitriini. Juomaksi on luvassa ainakin kahvia, teetä ja limsaa. Jäätelöäkin harkitaan, jos sopivan kotikutoista saadaan.

– Aikaisemmin leivoimme kaikki itse. Nyt ei aika riitä siihen, kun alihankintana tehtävää ompelua on niin paljon, perustelee Peltonen siirtymistä valmiisiin leivonnaisiin.

Hänen lisäkseen kahviossa, ompelimossa, siivouksissa ja muissa osuuskunnan töissä on kaksi ja kesäksi tulee kolmas.

Myös ompelimo on muuttanut ilmettään. Eteisessä on myymälä käsityötuotteineen. Kyytiä on saanut leikkuupöytä, jonka tieltä sivuhuoneesta on kaadettu väliseinä.

Uutta on myös koneissa: brodeerauskone on surrannut puoli vuotta kirjailuja. Logoja, kuvioita ja tekstejä saa sekä asiakkaan omiin että osuuskunnan kautta tilattaviin tekstiileihin. Brodeeraus voi olla korkeintaan paperiarkin kokoinen ja kirjailut saa vaikka kuudellatoista langalla.

Kehitteillä on ainakin Noitakäräjä-aiheisia lippiksiä sekä muita Ruovesi-tekstiilejä.

Sanna Peltonen sanoo, että yhtä isoja alihankintaa tekeviä ompelimoja ei ole montaa koko maassa. Tilaustöiden määrä on sellainen, mitä on muuallakin ihmetelty – mutta on niiden eteen soiteltukin. Peltonen kertoo ottaneensa yhteyttä viime talvena liki 400 yrittäjään, joista yksi tärppäsi.

– Ompelutyö on kiven alla. Paljon teetetään ulkomailla.

Vähän isompikin kala on väsytettävänä: eräs helsinkiläinen yritys suunnittelee siirtävänsä osan tuotannostaan Kiinasta Ruovedelle.

Osuuskunta elää myös siivouksilla, joita saa yksityiskoteihin ja yrityksiin. Ikkunanpesu onnistuu, samoin monenmoiset piha- ja suutarintyöt.

Julkaistu 13.04.2016 12:53