Sää suosii toukotöitä

Kylvöt. Pihlajalahtelainen Samuli Ikkala kiinnitti kylvökoneen traktorin perään maanantaiaamuna kello seitsemältä. Aurinko paistoi täydeltä terältä, ja säätiedotus ennusti toukotöitä ajatellen ihanteellisen sään jatkuvan ainakin perjantaille.

– Tavallista aikaisemmassa ollaan.

Syksyllä kynnetyt savisetkin maat ovat kuivia kauttaaltaan, mutta kevytmuokattujen joukossa on lohkoja, joiden pitää antaa vielä vähän kuivahtaa. Jos sateet eivät tule vaivaksi, Ikkalalla on edessä reilun viikon verran pitkää päivää.

– Reilun viikon päästä märemmätkin pellot ovat jo valmiita, arvioi Samuli Ikkala ja lisää olevansa kylällä yleensä ensimmäisten kylvömiesten joukossa.

Ikkalan pellot ovat pääosin ohralla, mutta hiukan kylvetään myös kauraa. Ohra päätyy lähitienoon sikatilalliselle rehuksi.

Sen sijaan kuminan viljelystä hän on luopunut kokonaan.

– Sen rikkaruohon torjunnassa on omat haasteet. Alussa se onnistuu paremmin, Ikkala perustelee kuminasta luopumistaan.

Kaikkiaan hänellä on kylvöalaa viitisenkymmentä hehtaaria, josta kaksi kolmasosaa vuokramaita.

Toukotyöt hän tekee yhdessä isänsä Timo Ikkalan kanssa. Samulin kylväessä Timo äestää toisella pellolla. Suorakylvökone on hankittu yhteiskäyttöön naapuritilallisen kanssa.

Samuli on ollut tilalla isäntänä kuusitoista vuotta. Toisena elinkeinona hänellä on metsäkoneyritys, josta on sopivasti taukoa kelirikon takia juuri toukoaikaan.

Seudun kylvöt ovat Virtain maaseutusihteerin Hannu Hintalan mukaan sujuneet keskimääräisessä tai hiukan aikaisessa aikataulussa.

– Aika alussa ollaan vielä, hän kertoi eilen.

Tukihakemukset jätetään vasta kesäkuulla, jolloin tiedetään Ruovedellä kylvetyt kokonaismäärät lajeittain.

Julkaistu 11.05.2016 08:56