Juhani Vahtokari

Alastalon ja Ylistalon välissä

18.04.2018

Syntymäpaikka on tärkeä tieto kaavakkeessa kuin kaavakkeessa. On varmaankin hienoa, jos on sattunut syntymään Helsingissä, Tukholmassa tai jopa Pariisissa.
Ruoveden Noitakäräjät on syntynyt Alastalon ja Ylistalon välissä, Visuveden koulun katon alla. Ruoveden kunta järjesti ideakilpailun kunnan ylöskohottamiseksi – taisi olla 1969. Viesti noteerattiin, ja aloimme opettaja Erkki Maurasen kanssa pohtia päät kuumina. Kerrankin kävi tuuri. Voitimme, saimme kunniaa ja kädenpuristuksen – ei toki kultaista.

Lue lisää...

Hanna Saarinen

Mielessä miljoona asiaa

11.04.2018

Juuri kun kuvittelen saavani unen päästä kiinni, muistuu mieleen mitä oudoimpia asioita ja ideoita. Aikani niitä vellottuani en muista enää muuta kuin ripustamista odottavat pyykit pesukoneessa. Ei auta kuin raahautua pesuhuoneeseen ja suorittaa työ. Jälleen uusi yritys unimaailmaan…

Kello pärähtää herättämään ihan liian aikaisin, niin kuin lähes joka työaamu. Miten tuota ääntä voikaan säikähtää ja samalla vihata joka kerta.

Lue lisää...

Leena Tulivirta

Viruksia

04.04.2018

Olin taas kuluttanut yli puoli tuntia poistelemalla sähköpostiini tullutta roskaa. Kymmenet viestit tarjosivat minulle lainaa, totesivat, että olen luottokelpoinen ja kertoivat, että tilaukseni on jäänyt kesken. Yhteistä niille oli se, että jokainen komensi minut painamaan jotain linkkiä tai kertomaan tietojani asian edistämiseksi: ”Paina tämä, varmista henkilösi!”
tai kuten viimeksi tyhjentävästi: ”Kirjoitan minun yksityinen Sähkö posti osoite jakaa kiinnosteni sekä hankkeiden kanssa sinua. Raha on vapaasti ojentaa, jos joku olisi tullut nyt olevan etuyhteydessä tai perheen jäseniä. Saat tarkemmin minulta heti kun saan ääliö. Kirjoita koko nimesi, osoitteesi ja puhelin numerosi”.

Lue lisää...

Päivikki Kulju

Isoäitiyden ongelmia

28.03.2018

Äsken luin uudestaan Merete Mazzarellan kirjan Illalla pelataan Afrikan tähteä. Kirja kertoo isovanhemmista ja lapsenlapsista.
Minullahan ei ole koskaan ollut mummoa, niin että mummoilu on pitänyt ihan itse opetella. Siksi kai ahmin mielelläni mummoista kertovia kirjoja.

Lue lisää...

Minna Salmi

Lomailu on taitolaji

20.03.2018

Palasin kuluvan viikon alussa talvilomalta. Voisi olettaa, että hyvin levänneenä ja akut ladattuina, mutta ei. Istahtaessani maanantaiaamuna työpöytäni äärelle tunnustan itse asiassa huokaisseeni helpottuneena: onneksi loma on ohi.

Onnistuin aikatauluttamaan lomapäiväni aamuvarhaisesta iltamyöhälle. Siitäkin huolimatta, että yksi suosikkiasioistani arjen keskellä ovat pitkät, kiireettömät aamut, joina voin viipyä harhailevien ajatuksieni ja verkalleen tyhjenevän kahvikuppini äärellä ilman tekemisen tai lähtemisen pakkoa juuri niin pitkään, kuin hyvältä tuntuu.

Lue lisää...

Leena Törnqvist

Pelkurin päiväkirjasta

13.02.2018

Tänään minä sen tekisin. Niin olin päättänyt. Kohtaisin pimeyden.
Olin noin kymmenvuotias ja harrastin voimistelua. Jumppa oli iltaisin koululla, ja niin pitkälle syksyyn kuin oli valoisaa, kuljin sinne oikopolkua metsikön läpi. Loppusyksystä siirryin käyttämään tietä, sillä pelkäsin mennä yksin pimeään metsään.
Olin kuitenkin tyytymätön paitsi tiehen, myös itseeni: tie oli valaistu mutta tylsä, aivan toista kuin rakas polkuni. Itse taas olin pelkuri, kun käytin tietä, vaikka järki sanoi, ettei pienessä metsikössä keskellä kylää ollut mitään pelättävää.

Lue lisää...