Pertti Huusko

Maksutonta opiskelua ja elämäntapaohjausta

17.10.2018

Olin lentää takamukselleni, kun noukin postilaatikosta viime keskiviikon Puolanka-lehden. Etusivun pääotsikko oli: ”Puolangan lukio on jatkossa maksuton”.
Juureni ovat Kainuussa ja Puolangalla. Mieleeni tuli oma opiskeluaikani samaisessa lukiossa 1960–70 lukujen taitteessa: höyryävä hengitys kosteassa ja kylmässä parakissa talvivaatteet päällä.

Lue lisää...

Anna Häyrynen

Koululaisia monessa polvessa

19.09.2018

Ruovesi-lehdessä oli hauska pieni juttu esikoisestani, joka aloitti ensimmäisen luokan elokuussa. Nuoren herran haastattelu suoritettiin mummulassa, ja totta kai mummu ja pappa esiintyivät tarinassa myös.

Viikko lehden ilmestymisen jälkeen postissa tuli kirjekuori. Kuoren päällä oli huolellisella vanhan ajan kaunokirjoituksella esikoiseni nimi ja kylän nimi postinumeroineen. Ei siis sen tarkempaa osoitetta. Perille tuli hienosti, mikä on jälleen jotenkin niin mainio osoitus pikkukylien positiivisista puolista.
Esikoiseni avasi kuoren ja tarkasteli sisältä löytyvää korttia. Hän ojensi kortin ja tuumasi:
– Lue, äiti.
Käsiala oli edelleen vietävän huolellista kansakoulun opettajan kaunokirjoitusta.

Lue lisää...

Terhi Kääriäinen

Mustikoita ja puolukoita puimassa

11.09.2018

Kävin loppukesästä ensimmäistä kertaa moneen vuoteen mustikassa.
Pidän mustikoista missä tahansa muodossa: äidin pullataikinapohjaisessa piirakassa, jäätelössä, tai vaikka mustikkakukossa, joka hurmasi minut ensi puraisullani.
Silti olen saanut itseltäni poiminnasta liki totaalivapautuksen, koska marjareissujen seuraukset ovat vähemmän mukavia: hyttysten pistot aiheuttavat äkäisiä jälkiä.

Nyt siis lähdin mustikkaan, koska ennätyshelteiden luvattiin näkyvän laihana hyttysvuotena. Tavoitteeni marjastuksessa ovat vaatimattomat. Nappasin mukaan vain poimurin, jonne toivoin jotain muutakin täytettä kuin risuja ja lehtiä.

Lue lisää...

Pertti Huusko

Metsästysseurat nykyaikaan

05.09.2018

Metsästyskausi on kovaa vauhtia meneillään ja täydentyi juuri jäniksen, ja 10. syyskuuta metsäkanalintujen metsästyksellä. Hirvimiehet pukevat oranssit nuttunsa päälleen lokakuun toisena viikonloppuna.
Riistakannat ovat ilahduttavasti nousseet ja saalismääriä pystytään nostamaan. Valtiovalta on pidentänyt monien lajien metsästysaikoja ja pidensi niitä myös metsäkanalintujen osalta. Viime talvi ja kevät olivat kantojen elpymisen osalta tosi suotuisat kahden surkean vuoden jälkeen.
Samaan aikaan yhä useammassa metsästysseurassa tuskaillaan ukkoontumisongelman kanssa. Mikä oikein mättää? Miksi nuoret eivät riittävän aktiivisesti hakeudu tämän upean harrastuksen piiriin? Syypää olemme me itse. Päättävissä asemissa olevat papparaiset. Teemme harrastukseen tulokynnyksen omilla säännöillämme ja säätelyllämme EU:ta ja valtiovaltaakin vaikeammaksi, kun meidän päinvastoin tulisi alentaa kynnystä!

Lue lisää...

Irina Tuomainen

Raha hoi, äly hei

30.08.2018

Avaan sitten television tai internetin, vastaani puikahtelee aina jonkin sortin pikavippi- tai lainatarjouksia. Koska en ole koskaan ottanut, tai ollut sekuntiakaan kiinnostunut ottamaan, muuta kuin aikoinaan opintolainan ja nykyisen asuntolainani, ei voi olla kyse kohdemainonnasta.
Lainamainosten vyöry on siis todennäköisesti yhtä suurta kaikille.
Jopa sähköpostiini näitä mitä hunajaisimmalla äänellä houkuttelevia rahatarjouksia tunkee viikoittain. Niissä kuvaillaan, kuinka upean lomamatkan voisin hankkia ja väitetään jopa, että aviomieskin piristyy, kun saa unelmiensa auton ostetuksi. Ota lainaa, elä täysillä, maksa joskus. Älä lue pienellä präntättyä, siellä kerrotaan, että todellisuudessa maksat lopulta 1 000 euron lainasta 1 757 euroa takaisin.

Lue lisää...

Sirkku Somero

Kuka kuuntelee some-keskusteluja?

22.08.2018

Netissä hakuhistoria ja kaikki muukin toiminta Googlen tai Facebookin alustoilla tallentuu johonkin, analysoidaan ja myydään sitten mainostajille. Siihenhän palvelujen ansaintalogiikka perustuu. Asian pitäisi olla tiedossa, mikäli noita palveluita käyttää, sillä jossain vaiheessa käyttäjä asian hyväksyy.
Aina silloin tällöin tulee luetuksi uutisia, että ohjelmat saattavat käyttää ilman lupaa myös laitteidemme mikrofoneja tai kameraa, ilman, että käyttäjä sitä huomaa. Niiden käyttöön annetaan ohjelmille erikseen lupa. Kameran ja nauhoituksen voi myös ottta pois päältä, mutta silloin esimerkiksi WhatsAppissa ei voi käyttää ääniviestejä tai kuvia.
Mutta voiko laitteiden kautta tarkkailla käyttäjää ilman, että varsinaisesti käytän palvelua?

Lue lisää...