Leena Törnqvist

Pelkurin päiväkirjasta

13.02.2018

Tänään minä sen tekisin. Niin olin päättänyt. Kohtaisin pimeyden.
Olin noin kymmenvuotias ja harrastin voimistelua. Jumppa oli iltaisin koululla, ja niin pitkälle syksyyn kuin oli valoisaa, kuljin sinne oikopolkua metsikön läpi. Loppusyksystä siirryin käyttämään tietä, sillä pelkäsin mennä yksin pimeään metsään.
Olin kuitenkin tyytymätön paitsi tiehen, myös itseeni: tie oli valaistu mutta tylsä, aivan toista kuin rakas polkuni. Itse taas olin pelkuri, kun käytin tietä, vaikka järki sanoi, ettei pienessä metsikössä keskellä kylää ollut mitään pelättävää.

Lue lisää...

Aila Oja

Luen ja kirjoitan – olen olemassa

07.02.2018

Kaikkihan osaavat lukea ja kirjoittaa! Miksi koulussa pitää opettaa äidinkieltä? Miksi pitää olla sellainen oppiaine kuin äikkä – nykyisin vielä kaksiosaisena: äidinkieli ja kirjallisuus? Eikö koulussa voisi opiskella jotain mielenkiintoisempaa? Lukioon tuleva osaa jo lukea ja kirjoittaa riittävästi ja sujuvasti – ainakin omasta mielestään.

Lue lisää...

Terhi Kääriäinen

Kynsileikkuri ja rakkolaastareita

31.01.2018

Olen käynyt äitien koulun. Siis sen, jossa perillinen pukeutuu lomille tullessaan kurkkusalaattiin ja pyytää hankkimaan rakkolaastareita ja kynsileikkurin.
Paria viikkoa aikaisemmin alustan varovasti:
– Onko siellä armeijassa joku päivä, jolloin mä olen tervetullut?
– On, en tiedä milloin.
Kahden päivän inttiharjoittelun jälkeen saan viestin, että viikonloppuna se sitten olisi:
– Lauantaina voi tulla.
– Hienoo, moneltako?
– Ei tiedä.
– Ootko vielä hengissä?
– Joo.

Lue lisää...

Leena Törnqvist

Mää ja mun moti

24.01.2018

Hyvänä lauantaina oli hyvä sää. Ei satanut eikä paistanut. Eikä tuullut, ei ainakaan paljon. Oli tärkeää tekemistä, joka onnistui parhaiten, jos olosuhteet olivat suotuisat.

Aamiainen oli aina sama: mehua, kahvia, sämpylä, juustoa ja kaksi kiiviä. Sitten tunti odottelua, sauna ajastimella päälle ja vesipullot juoksuvyöhön kiinni. Avain taskuun ja ulos. Oli viikon kohokohta: pitkän lenkin päivä.

Lue lisää...

Sirkku Somero

Lomalla kaikki muuttui

17.01.2018

Olin poissa työpaikalta kuukauden päivät. Kun palasin takaisin työpöydän ääreen, kaikki oli muuttunut. Pöydän reunalla odotteli uusi puhelin ja uudet koneet. Kun työaseman sai avattua, edessä paistatteli uusi taittojärjestelmä ja uudet versiot ohjelmista. Ensimmäinen työpäivä oli käyttöönottokoulutusta, tositoimiin päästiin tällä viikolla.
Vaikka muutokset ovat toisaalta pieniä, kertyy palasista aika paljon uutta opeteltavaa.
Jopa puhelimeen vastaaminen on erilaista sutimista kuin ennen: pitikö vastatessa pyyhkäistä oikealle vai vasemmalle?
Alussa aikaa menee varmasti enemmän kuin ennen, mutta tietysti tavoitteena on tehokkuus.

Lue lisää...

Minna Salmi

Somen leikkikentällä säännöt on helppo haudata

09.01.2018

Facebookin Puskaradioryhmässä kuohuu. Joku on käynnistänyt tympeäsävyisen keskustelun, johon pari muuta on hanakasti tarttunut. Joku ärsyyntyy aiheesta, joku yksittäisestä kommentista, joku kommentin esittäjästä. Osa seuraa keskustelua huvittuneena ja piikittelee väliin häpeämättömän avoimesti. Kuulostaako tutulta?

Lue lisää...