Kalle Kaikkonen

Nokka kohti arkea, syksyä ja talvea

09.08.2017

Kesä on vierähtänyt taas siihen pisteeseen, että koulut Ruovedellä alkavat huomenna torstaina.
Monella aikuisella on varmasti mielessään huominen aamu. ”Kuinka arki taas muuttuu?” Ala-asteen nuorimpia varmasti jännittää huominen ensimmäinen koulupäivä, huomenna siirrytään elämässä suuri askel eteenpäin. Jokainen meistä varmasti muistaa ensimmäisen koulupäivämme, jännitys oli suuri ja koulureppu oli selkääkin suurempi.

Myös lukioon siirtyviä opiskelijoita varmasti jännittää uudet luokkalaiset, opettajat sekä muut uudet arkiset asiat. Osa opiskelijoista muuttaa yksin asumaan ensimäistä kertaa elämässään, joka myös on suuri askel elämässä kohti aikuistumista.
Itseäni hiukan jännittää tuleva abi-vuosi lukiossa, mutta eiköhän siitä selvitä! Nyt vain viimeinen rutistus kohti syksyn sekä kevään ylioppilaskirjoituksia.

Lue lisää...

Pertti Huusko

Villasukkametso

02.08.2017

Metsästäjien piina loppuu uuden metsästyskauden alkaessa 10. elokuuta kyyhkysen metsästyksellä. Sitä seuraa piakkoin sorsajahti, jäniksen ja metsäkanalintujen metsästys ja lokakuussa hirvijahti. Aikamoinen vipinä käy metsästäjien parissa jo nyt aseita testattaessa, kohdistettaessa ja hirvikokeita suoritettaessa.

Itse olen ollut metsämies pienestä saakka suoritettuani metsästäjän tutkinnon. Tämä tutkinto on kehittynyt vuosi vuodelta, eikä varmastikaan mene enää perehtymättä läpi. Aikoinaan sen suoritti moni ”veikkaamalla” oikein rasti ruutuun.

Lue lisää...

Irina Tuomainen

Päättömiä kesälomakokemuksia

26.07.2017

Näin kesäloman jälkeen voin vain todeta, että ruovesiläiset tapahtumat ovat mainioita. Niissä tuli käytyä. Silti kaikki mieleenpainuneimmat hetket liittyvät luontokokemuksiin.

Rytmin käännyttyä kävin öisin lenkeillä. Puoliltaöin istahdin kerran kannon päähän keskellä hakkuuaukiota. Taivas hehkui valoa enemmän kuin talvipäivänä. Hetken rauhallisuudesta nautittuani huomasin suoraan minua kohti lyllertävän mäyrän. Mikä upea kohtaaminen! Otus havaitsi minut vasta muutaman metrin päästä. Kuvausyritykseni oli hitaana turha: kameraani tallentui vain mäyrän pyöreä peräpää.

Lue lisää...

Antti Hernesniemi

”Kovia aikoja” muisti nälkävuosia jo 1967

25.07.2017

Huomasin ilolla, että Ruovesi-lehdessä (12. heinäkuuta) oli lainaus 50 vuotta sitten ilmestyneestä vuoden 1967 numerosta. Kyseessä oli Ulla Westerholmin arvio Oiva Hernesniemen näytelmästä Kovia aikoja. Se kertoo paikallisten ihmisten kamppailusta, kun autonomian ajan maata koettelivat nälkävuodet 1860-luvulla. Seurasin teini-ikäisenä tuon isäni näytelmän esityksen Ruovedellä 1967. Luin sen muistikuvien virkistämiseksi tänään 19. päivä heinäkuuta uudestaan. Haltuuni jäänyt Kovia aikoja -käsikirjoitus on yksi hänen kuudesta kotiseutuaiheisesta näytelmästään.

Lue lisää...

Unto Nieminen

Talkoita

11.07.2017

Ilma on kuin morsian, kun köryyttelen kesäkortteeristani pitäjän halki kohti Laivarantaa uistelurehveille. Kuhankepittäjien tietotoimiston mukaan piikkiniskaa oli saatu Ruoveden maisemista kohtuullisesti; enimmäkseen tuttuja tumppeja, mutta mahtikalojakin malliksi asti.

Puskaradio kuulutti myös, että kellertävä vaappu painarilla höystettynä olisi päivän ehdoton valinta siimojen jatkeena. Kauniissa venesatamassa käy iloinen kuhina ja kähinä alkuillan tunteina. Perhekunnittain suvilomalaisia kiertelemässä idyllistä maalaiskirkonkylää, muutamia kalamiehiä ja -naisiakin, jokunen auringonpalvoja ja tietysti se jokaiseen kesäkehykseen kuuluva pakollinen kaljanlipittäjien lössi nurmikentän paraatipaikalla.

Lue lisää...

Pirkko Leimu

Koskaan et muuttua saa, vai saatko?

05.07.2017

"Vaihtuvat päivät, pois leikit nuo jäivät, mut koskaan et muuttua saa," lauloi Pasi Kaunisto aikoinaan monen sydämeen, myös minun.
Tänä päivänä uskon olevani sanoja viisaampi. Muutoshan tietää useimmiten myös kehitystä, yleensä parempaan suuntaan.
Näin olin ilmeisesti unessani toivonut myös Noitakäräjien suhteen, sillä käräjät olivat siirtyneet lisätyn todellisuuden mobiilipeliksi.

Lue lisää...