Juhani Vahtokari

Terveyspalvelut susiturkissa

15.08.2018

Keiturin Sote on kompastunut. Syyttävä sormi osoittaa Virtain suuntaan – ainakin Aamulehden mukaan. Ikävää, että meidän kaikki hyvin – Suomessamme putkahtaa tämän tästä joku äkkiväärä, joka katsoo, että juuri hänellä on oikeus hyllyttää asia, joka ei juuri häntä miellytä.

Lue lisää...

Jukka Kallio

Oskar Merikannon musiikki on tunnemuistoissamme

08.08.2018

Ylen radio yhden Lauantain toivotut levyt soittaa ensimmäiseksi yleensä ajankohtaisen kappaleen. Viime lauantaina se oli Oi muistatko vielä sen virren, joka liittyi säveltäjä Oskar Merikantoon, koska hänen syntymästään tuli 5. elokuuta kuluneeksi 150 vuotta.
Merikannon sävelet ovat pysyvästi juurtuneet suomalaisten tunnemuistoihin. Hänen sävelmänsä saavat surun kyyneleet esiin muistotilaisuudessa tai ilon kyyneleet häätilaisuudessa, kun haitari soittaa Kesäillan valssin tahteja. Oi lennä, lennä pääskynen tuo riemu rintaan ihmisten...

Lue lisää...

Leena Törnqvist

Lomalla saa olla vähän STPO

01.08.2018

Oli kaunis, aurinkoinen päivä. Autossa oli kuuma. Ilmastoinnista emme olleet tuolloin vielä kuulleetkaan, eikä meillä ajeltu ikkunat auki, koska aina veti joko liikaa tai liian vähän.
Illan tullen saavuimme pienelle itäsuomalaiselle paikkakunnalle. Päivällistä söimme leirintäalueen kahvila-ravintolassa. Aterian jälkeen tarjoilija tiedusteli, haluaisimmeko jälkiruokaa. ”Joo, lättyjä!” hihkaisimme veljeni kanssa kuin yhdestä suusta.

Ruokalistalta ohukaisia ei löytynyt, mutta tarjoilija ratkaisi ongelman keräämällä listat pois. ”Kyllähän myö teille lättyjä paistetaan”, hän ilmoitti leveästi hymyillen ja lähti kohti keittiötä. Hetken päästä hän palasi räiskälepinoa lautasella kantaen. ”Pittäähän sitä lomalla lättyjä saada”, hän säteili.

Lue lisää...

Terhi Kääriäinen

Villit ulkomaaneläjät

24.07.2018

Välillä tuntuu, että ne tunkevat ihan päälle asti. Eivät väistä hauraampia kanssakulkijoitaan, vaan levittävät itsensä kuin omistaisivat koko maailman. Komeat ja ylväät vierasmaalaiset herättävät tunteita, varsinkin kaikissa violetin ja punaisen sävyissä räiskyvät lupiinit. Nehän ihan polkevat herkät ja hennot kanta-asukkaat, tuulessa huojuvat päivänkakkarat ja kissankellot.

Kerään lupiineja juhannuksena tienpientareilta suurina kimppuina ovenpielen koristukseksi. Minulla on pihassa jopa pikku kolkka ruohonleikkurin ulottumattomissa, jossa ne kukkivat muiden joukossa. Ei minun puutarhani muutenkaan ole viivasuora, vaan vanhat vattupuskat, syreenit, juhannusruusut, viinimarjat, pihlajat ja koivut levittelevät itseään mielensä mukaan.

Lue lisää...

Juhani Vahtokari

Kustaa III ja Antti Lieroinen

18.07.2018


Musiikkia! Ruovesi. Kirkkokonsertissa laulaa Anne Mattila, kirkossa laulavat Jaakko Ryhänen ja Linda Urbanski… siis Sofia Magdalenan kirkossa!
Miksi Ruoveden kaunis ja suuri kirkko on saanut noin hienon nimen?

Lue lisää...

Irina Tuomainen

En tarvitse lupaasi

11.07.2018

Eräs ystäväni jakoi jokin aika sitten Facebook-sivuillaan huomionarvoisen kirjoituksen itsemääräämisoikeudesta. Mielen Ihmeet -sivuston kirjoituksen tekijä kertoo väsyneensä siihen, että muut ihmiset neuvovat, miten hänen tulisi elää.
Tuttua meille jokaiselle?

Lue lisää...