Irina Tuomainen

Uhanalainen läsnäolo

07.11.2018

Hauska seurata, kuinka kännykät ovat muuttaneet ajan kuluessa toimintaamme.
Oli 80–90-lukujen vaihde, kun matkapuhelin oli vaurauden ja pärjäämisen merkki. Se korvallaan nuoret menestyjät kävelivät kaduilla ryhti suorana ja kateelliset kommentoivat: jupit!
Pian kännykät yleistyivät ja ”rahvaastakin” oli hienoa kailottaa omat kuulumisensa kaikkien tietoon niin busseissa kuin kaupoissakin.

Sitten tuli häpeän vaihe. Todettiin, että on huonoa käytöstä jaaritella varvasvälisienensä junassa kaikille vaunuosastossa istujille. Jos puhelin soi, siihen kuiskittiin varovasti, että soitellaan myöhemmin. Lopulta asia jo normalisoitui osaksi kulttuuriamme, ja todettiin, että kauppa- ja työasiat on ok hoitaa, kun sen tekee sivistyneesti.

Lue lisää...

Terhi Kääriäinen

Ö-päivä juhlista jaloin

30.10.2018

Rupesin pihan syystöihin viime sunnuntaina, Simon nimipäivänä. Viereisellä tiellä rollaattoriaan potkutteli ikämies, joka pysähtyi haastelemaan ajankulukseen.

Kun oli juteltu metsätöiden ja käsialatyylien kehitykset, päästiin ensilumen satamiseen. Simo siltoja tekevi, tiesi tämä arviolta yhdeksänkymppinen tervaskanto. Simon päivänä on vanhastaan tiedetty maan ja pienten vesien alkavan jäätyä ja talven kolkuttelevan ovella. Kohmettunutta nurmea haravoidessani mietin, että ajat ja ilmasto ovat toiset, mutta silti Simo osui tänäkin vuonna oikeaan.

Lue lisää...

Anne Kojola

Aidan väärällä puolella

24.10.2018

Vuodenkierto lampaiden kanssa noudattelee aina samaa kaavaa, mutta silti olosuhteet ja tilanteet vaihtelevat. Juuri siitä vaihtelusta muodostuu työn suola ja mielenkiinto. Näin syksyllä on laidunkausi onnellisesti takanapäin. Tänäkin kesänä vesien ollessa matalalla pässit löysivät lukuisia kertoja tiensä laitumelta pois ja ilahduttivat tienreunassa Museotien kulkijoita. Kun me ehdimme paikalle, olivat ne jo luikkineet takaisin aitaukseen tai muuten häipyneet näkyvistä. Terveisiksi oli jätetty muutama tuore papana.

Lue lisää...

Pertti Huusko

Maksutonta opiskelua ja elämäntapaohjausta

17.10.2018

Olin lentää takamukselleni, kun noukin postilaatikosta viime keskiviikon Puolanka-lehden. Etusivun pääotsikko oli: ”Puolangan lukio on jatkossa maksuton”.
Juureni ovat Kainuussa ja Puolangalla. Mieleeni tuli oma opiskeluaikani samaisessa lukiossa 1960–70 lukujen taitteessa: höyryävä hengitys kosteassa ja kylmässä parakissa talvivaatteet päällä.

Lue lisää...

Anna Häyrynen

Koululaisia monessa polvessa

19.09.2018

Ruovesi-lehdessä oli hauska pieni juttu esikoisestani, joka aloitti ensimmäisen luokan elokuussa. Nuoren herran haastattelu suoritettiin mummulassa, ja totta kai mummu ja pappa esiintyivät tarinassa myös.

Viikko lehden ilmestymisen jälkeen postissa tuli kirjekuori. Kuoren päällä oli huolellisella vanhan ajan kaunokirjoituksella esikoiseni nimi ja kylän nimi postinumeroineen. Ei siis sen tarkempaa osoitetta. Perille tuli hienosti, mikä on jälleen jotenkin niin mainio osoitus pikkukylien positiivisista puolista.
Esikoiseni avasi kuoren ja tarkasteli sisältä löytyvää korttia. Hän ojensi kortin ja tuumasi:
– Lue, äiti.
Käsiala oli edelleen vietävän huolellista kansakoulun opettajan kaunokirjoitusta.

Lue lisää...

Terhi Kääriäinen

Mustikoita ja puolukoita puimassa

11.09.2018

Kävin loppukesästä ensimmäistä kertaa moneen vuoteen mustikassa.
Pidän mustikoista missä tahansa muodossa: äidin pullataikinapohjaisessa piirakassa, jäätelössä, tai vaikka mustikkakukossa, joka hurmasi minut ensi puraisullani.
Silti olen saanut itseltäni poiminnasta liki totaalivapautuksen, koska marjareissujen seuraukset ovat vähemmän mukavia: hyttysten pistot aiheuttavat äkäisiä jälkiä.

Nyt siis lähdin mustikkaan, koska ennätyshelteiden luvattiin näkyvän laihana hyttysvuotena. Tavoitteeni marjastuksessa ovat vaatimattomat. Nappasin mukaan vain poimurin, jonne toivoin jotain muutakin täytettä kuin risuja ja lehtiä.

Lue lisää...