Ruovesi vuonna 0

Et koskaan saa toista tilaisuutta tehdä ensivaikutelmaa. Vanha sanonta, jossa on suuri totuuden siemen.

Olen vuosien saatossa lukemattomia kertoja matkustanut Ruoveden läpi. Ensin pienenä poikana mummolamatkoilla Tampereelta Ähtäriin, myöhemmin ohi mennessä niin työasioissa kuin lomamatkoillakin. 66:sta matkustaessakaan ei voi välttyä huomaamasta luonnon kauneutta, mutta kovin syvälle paikalliseen sielunmaisemaan ei auton ratissa tai muksuna takapenkillä jätskitötterön kanssa pääse.

Aloitin Ruoveden kunnan elinkeinoasiamiehenä 8. elokuuta. Nyt on oiva hetki esittää ensivaikutelmiani pinnan alta; minulle tämä on siis Ruovesi vuonna 0.

Ainakin toistaiseksi olen tavannut vain mukavia ja ystävällisiä ihmisiä. Persoonia kyllä, mutta avuliaita ja aktiivisia. Kaikkia on lisäksi yhdistänyt se, että he haluavat varmistaa Ruoveden elinvoiman myös tulevaisuudessa.

Ruoveden elinkeinoelämä on monipuolisempaa ja elinvoimaisempaa kuin pinnalta katsoen voisi luullakaan. Yrityksiä löytyy laidasta laitaan; on korkeaa teknologiaa, kansainvälisyyttä, kasvuhakuisuutta, palvelu- ja matkailualaa, mutta myös pieniä yhden hengen yrityksiä. Kaikki ovat yhtä arvokkaita eikä yhdenkään yrityksen merkitystä pidä vähätellä.

Kunnankeskustan kylänraitti on harvinaisuus koko maankin mittakaavassa. Harvassa vastaavan kokoisessa tai vähän isommassakaan kunnassa on yhtä pitkää pätkää ilman tyhjiä liiketiloja.  Veikkaanpa, että harva paikallinen huomaa koko asiaa, mutta ulkopuolelta tulevalle keskusta näyttäytyy elävänä ja elinvoimaisena. Mielestäni kannattaa pyrkiä vähintään säilyttämään nykyinen tilanne; ollaan siis ylpeitä paikallisista palveluistamme.

Laivaranta, Helvetinjärvi ja Tarjanne-laiva ovat paikallisille itsestäänselvyyksiä, mutta muualta tulleille omalla tavallaan ainutlaatuisia kohteita. Hyödyntämällä näitä ja muitakin alueen kohteita voimme tarjota matkailijoille ainutkertaisia kokemuksia. Tässä suhteessa on paljon jo tehty, mutta mahdollisuuksia on vielä paljon hyödyntämättä.

Jos listaan lisätään vielä se, että Ruovesi näyttäytyy näin vuonna 0 allekirjoittaneelle mahdollisuuksien maana, niin ensivaikutelmat alkavatkin päällisin puolin olla koossa.

Valoisan tulevaisuuden rakentaminen ei tapahdu hetkessä, eikä se onnistu keneltäkään yksin, mutta uskomalla tulevaisuuteen saamme vielä aikaan kukoistavan Ruoveden, josta voimme olla ylpeitä.

Julkaistu 08.09.2016 15:35