Nytku vai sitku?

Elämä on tässä paikassa. Elämä on tässä minuutissa. Se ei ole sitten, kun jään eläkkeelle, ”sitku” pääsen ulkomaille tai sitku lapset lentävät pesästä.
Näin kuvittelin kauan. Lähes halveksin tulevaisuuden tapahtumia odottelevia sitku-ihmisiä ajatellen, etteivät he osaa nauttia oikeasta elämästä juuri tässä hetkessä ollenkaan, kun odottavat aina jotain muuta. Halusin kokea niin vastoinkäymiset kuin elämän hekumatkin juuri sillä hetkellä tapahtuvina. Halusin nähdä jokaikisessä hetkessä jotakin arvostettavaa.

Mutta entä sitten, kun olemisen aallonharjoja ja -pohjia ei ole? Elämä kulkee arkista askeltaan rasvatyynellä pinnalla. Pienet mielipide-erot läheisten kanssa, vika autossa tai kissan kehräävä aamupuskuherätys ovat arjen pieniä väripilkkuja. Kun kaipaa enemmän ja voimakkaampaa kokemista, mutta kaikesta olemassaolosta tulee harmaata kuravelliä: talouden, terveyden ja työn kanssa tasapainoilua.
Mistä silloin saisi jälleen hehkun tunteen elämään?

Olisiko sitku-elämä sittenkin joskus paikallaan? Olo olisi toiveikas, kun haaveilisi aurinkolomasta ja kulkisi pää pikkuisen pilvissä miettien, että jonakin päivänä, sitku, voin jälleen upottaa varpaani samettisen pehmeän meriveden syleilyyn kookospalmurannalla.
Olisiko loskassa eteenpäin puskevalla, kylmässä värjöttelevällä ja kaamosväsymykseen uponneella ihmisellä enemmän elämän kipinää, jos hän keksisi pimeiden syysiltojensa iloksi uusia sitku-asioita: kun olen eläkkeellä, aion nukkua paljon ja kävellä rehevässä metsässä havupuiden tuoksussa, kun olen maksanut asuntolainani, heitän rinkan selkääni ja porhallan käyttämättömälle nuoruudenunelmien interreilille.

Kääntyykö sitku liian helposti laiskuudeksi? Siivoan sitku minulla ei ole iltavuoroa. Teen polttopuut sitku selkä on paremmassa kunnossa.
Voisin kuitenkin haravoida lehdet nytku ei sada. Voisin tavata rakasta ystävääni, nytku hän on lähelläni olemassa...
Velat, riidat, työt, vaikeu-det, sairaudet, kuolema ja unelmat, rakkaus, haaveet, ystävät, luonto ja sen moninaisuus. Elämä on sitku ja nytku.

Julkaistu 26.10.2016 09:20