Saako Sanoa?

Marraskuun toinen päivä on kansainvälinen rankaisemattomuuden päivä. Unescon julkaiseman tiedon mukaan yli 800 toimittajaa on surmattu viimeisen kymmenen vuoden aikana – kuluvan vuoden mittaan jo 66. Teemapäivän monimutkainen nimi viittaa siihen, että kun toimittaja tapetaan, yhdeksän kymmenestä tapauksesta jää rankaisematta.

Suomessa on raportoitu joitakin tapauksia, joissa toimittaja on joutunut uhkailun kohteeksi. Viimeisin tapaus koskee Panama-veroparatiisijuttua, jossa verottaja painosti Ylen toimittajia paljastamaan lähteensä ja uhkasi kotietsinnällä. Trolleja tutkinutta Ylen toimittajaa Jessika Aroa on uhkailtu ja mustamaalattu. Ydinvoimaa vastustavat aktivistit kivittivät Ylen Oulun toimittajaa Ari-Pekka Sirviötä Pyhäjoella huhtikuussa.

Suomessa uhkailija ei yleensä ole viranomainen, vaan tiettyjä aiheita käsittelevät saavat kuraa silmilleen sähköpostilla tai heitä vainotaan sosiaalisessa mediassa. Aggressiivinen vihapuhe kaventaa sananvapautta niin, että ei uskalleta keskustella.

Vihapuheen yleistyminen aiheuttaa itsesensuuria. Tutkijat saattavat kieltäytyä haastattelusta, koska tiedossa on netistä vyöryvä haukkumisten ja henkilökohtaisten solvausten ryöppy. Vihapuheen kohteeksi joutuu, kun puhuu siitä. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen koki sen syyskuussa, kun kertoi Twitterissä, että poliisin tavoitteena on perustaa vihapuheisiin keskittyvä verkkorikosyksikkö.

Suomen turvapaikkapolitiikka on valmis uhraamaan sananvapauden. Turvapaikkapäätöksessa irakilaiselle toimittajalle, joka oli maassaan joutunut murhayrityksen kohteeksi maahanmuuttovirasto katsoo, että hän voi palata maahansa, kunhan lopettaa työnsä. Suomi siis vaatii samaa, kuin totalitaristinen valtio: ole hiljaa, toimittaja.

Suomi oli tänäkin vuonna lehdistönvapauden ykkösmaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön indeksin mukaan. Tosiasiallisen väkivallan pelko tuntuu kaukaiselta paikallislehden toimituksessa. Joskus on joku kirjoittamisesta suuttunut, mutta koskaan ei ole tullut mieleen, että pitäisi hengen tai terveyden puolesta pelätä. Parin päivän takainen uutinen Turkista kertoo, että viranomaiset ovat sulkeneet 170 tiedotusvälinettä. Pidätettynä on ainakin 105 toimittajaa.

Miksi toimittajia sitten pelätään? Pelkkiä sanoja?
Sananvapaus kuuluu kaikille ihmisille, mutta toimittajalle se on työn ehto. Sen puute kuivattaa demokratian.

Sananvapaus on arvokas. Sinänsä sananvapauden käsite on yksinkertainen: se on ilmaisunvapautta, että saa sanoa asiansa kenenkään ennalta estämättä.

Toinen asia on sitten sen ilmaisun sisältö, sillä on rajoja. Sananvapautta voi rajoittaa yksityisyydensuoja, liikesalaisuus, ihmisoikeudet ja rikosoikeus tai esimerkiksi työsopimus.

Nettimaailmassa sananvapaudeksi on käsitetty se, että voi suoltaa pidäkkeettömästi uhkailuja ja herjauksia. Sananvapauteen pitää liittyä vastuu sanomisista.

Sananvapaus ei ole samanmielisyyttä. Sanat eivät ole "vain sanoja", koska niiden kautta käsitämme maailman.

Julkaistu 01.11.2016 17:37