Yrittäjyys on tulevaisuutemmekin tukiranka

Suomen, kuten monien muiden maiden, talous on rämpinyt jo kymmenen vuotta pohjamudissa. On syntynyt joukkohysteriaa, konkursseja, teollisuuden maastapakoa, isoja ismejä ja uskalluksen puutetta.

Pelastajaksi työryhmä työryhmältä on puserrettu uudet innovaatiot ja vientivetoisuus.

Itse rohkenen olla näistä ismeistä eri mieltä – keihäänkärkinä varmasti kauniita ajatuksia, mutta vaikea pukea kauttaaltaan teoiksi. Päinvastoin, ne saattavat jopa pelottaa varsin monen yrittäjämielisen olemaan perustamatta "arkista perheyritystä", ja tekemään sitä, mitä varmasti osataan, jolla on paikallista tai kotimaan kysyntää.

Suomen valtio ja nykyhallitus systemaattisesti ovat alkaneet tukea yrittäjyyttä veropoliittisin keinoin. Nyt on meneillään kustannuskilpailukyvyn kohentaminen muun muassa Kiky-sopimusneuvotteluissa. Tämä on ehdottomasti osa oikeaa tietä Suomen nostamisessa jaloilleen. Kokonaisvaltainen paikallinen vapaa sopiminen olisi todella hyvä lääke kaikkeen...

Itse olen toiminut yritysjohtajana lähes kolmekymmentäviisi vuotta, josta viimeisen jakson tamperelaisen perheyrityksen, Insta Group Oy:n toimitusjohtajana. Meillä oli yhteinen tahtotila päästä yli 100 M€, 10% liikevoittoon ja tuhanteen työntekijään.

Keinovalikoima oli selkeä: nenät samaan suuntaan, yhteinen tahtotila, ei ollut herroja ja narreja, palkitseminen ja työolosuhteet  nykypolvelle viihtyisiksi. Olennaisin oli portfolio, keskityimme tekemään sitä, missä olimme muita parempia ja osaavampia ja karsimme rönsyt pois.

Yrittäjyyden pitää uskaltaa lähteä pienestä ja jopa paikallisuudesta. Ei tarvitse olla innovaatiota, ei Pelle Peloton -temppuja. Ei tarvitse olla vientiäkään. Tämän päivän ihminen arvostaa laatua ja lupausten pitävyyttä. Jokaisen tuotteen, palvelun, tarjonnan, tulee tuottaa asiakkaalle "enemmän", kuin hän tilatessaan osasi odottaa. Liikeidean ei todellakaan tarvitse olla nero tai ainutlaatuinen. Tähän "ismiin" uskon monen yrittäjäksi haaveilleen tai haaveilevan yhä alkuvaiheessa romuttavansa aikeensa.

Ruovedellä jaksetaan edelleen yrittää. Jossain kolumnissani aiemmin maalailin, ettei tänne syntyne enää koskaan jättiyrityksiä, mutta sen sijaan fiksuja pk-yrityksiä, jotka tuotetarjonnallaan, palvelualttiudellaan ja loistavalla "nenät samaan suuntaan" -hengellään saavat yrityksensä kannattavalle kasvupolulle usein alkaen itsensä työllistämisestä ja kasvaen sitten tavoitteellisesti, järkevästi ja kannattavasti.

Tässä kohtaa nostaisin etenkin nuoret esiin. Lähtekää työllistämään itsenne, älkääkö jääkö odottelemaan, että joku hakee teidät asunnoltanne uraputkeen...

Itse eläköidyin heinäkuun alusta ja minulla on ilo olla viemässä kokemuksiani ja oppejani hallituksen jäsenenä tässä vaiheessa kahteen pirkanmaalaiseen perheyritykseen: sairaalakalustefirma Lojer Oy:n Sastamalassa ja insinööritoimisto Enmac Oy:n Tampereella. Uskon yrittäjyyteen. Haluan laajentaa reviiriäni tällä alueella. Onnea yrittämiselle myös kotinurkillamme!

Julkaistu 08.11.2016 17:26