Jouluisia miettehiä

Kun maas’ on hanki ja järvet jäässä, lumi peittänyt kukat laaksosessa, ja järven aalto jäätynyt talvipakkasessa, niin me käymme joulun viettohon taas kohta puoliin. Nyt tosin vettä ropsii, ja on pimeää märkää, mutta on tässä vielä aikaa, että olisi lunta tulvillaan ja raikas talvisää, jossa ääneti kuu käy kulkuaan, ja puissa lunta on valkeanaan sekä kattojen päällä, kun talven valkohiutaleet ne kilvan leijailee, vihdoin taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus. Vai onkos tullut kesä nyt talven keskelle?

Reippahasti käypi askelet, äidin hommat on niin kiireiset, hän kun on laittanut kystä kyllä. Hetken kestää elämää ja sekin synkkää ja ikävää, kun täytyy siivota, kirjoittaa kortit, tehdä laatikot, rientää tuulispäänä kaupasta kauppaan lahjoja ostamaan.

Lopuksi on matti kukkarossa ja riita perheen kanssa, kun ei pysty läheskään kaikkia odotuksia täyttämään. Seurauksena on villiä melskettä, helinää, helskettä pienten tiukujen ja vähän isompienkin.Voi pinna palaa ja mieli tekee pyytää rauhaa päälle maan. Kunpa voisikin arkihuolensa kaikki heittää ja mielensä nuorena nousta suoda. Missään nimessä joulusta uuvahtaneena ei toivo, että oi jospa aina joulun aika ois.

Eipä ihme kaiken joulutohinan ja -kulutuksen keskellä, että monen mieli halajaa sinne, miss’ siintääpi veet, viini on vaahtovin ja sää aina kuin toukokuun. Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta. Siksi useat meistä  lentävätkin riemuiten kiiruhusti aina Betlehemihin saakka tai ovat kuin pääsky pitkän matkan päässä.  Etelässä sypressit tuoksuu nyt talvellakin, ja voi ilakoida possujuhlissa ja huolia vailla laulaa: Porsaita äidin oomme kaikki, oomme kaikki, kaikki: Sinä ja minä, sinä ja minä.

Mutta täällä toivoo saavansa majan rauhaisan ja lasten joulupuun. Sitä jouluisin taatto lähtee innoissaan, joulukuusen hankintaan omasta metsästä toivon mukaan. Ennen kaatoa hän lausahtaapi: Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset! Sä vihannoitset kesäisin, tuot lehväs talven tuiskuihin.

Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella. Kun on valmis kuusi, niin vain kynttilät ja kultanauhat loistaa hämärään. Kuusen pienet kynttiläiset valaisevat kauniisti.Ympärillä lapsukaiset laulelevat sulosti. Viimeistään tapaninpäivänä neulaset variseepi yli maan.

Mutta missä viipyy joulupukki, vanha ukki? Tänä jouluna ei hän anna makeita eikä leikkikaluja, kun jo pienilläkin lapsilla kädessään on kännykkä tai pöydällä pelikonsoli. Joulupukki voikin lyödä ja purra sekä ovelta huudahtaa: "Missäs pukin lahjat on ja mistä nostan palkkion?"

Julkaistu 22.11.2016 18:51