Mikromuovi on uhka vesistöille

Kesällä julkaistun ruotsalaistutkimuksen mukaan ahvenenpoikaset syövät mieluummin veteen kertynyttä muovijätettä kuin eläinplanktonia, joka on niiden luontaista ravintoa. Muovia syöneet poikaset joutuvat helpommin petokalojen saaliiksi, sillä niiden käyttäytyminen muuttuu passiiviseksi muovin tukittua vatsan.

Saman tutkimuksen mukaan mikromuovihiukkaset vaikuttavat myös ahvenen mädin kehittymiseen. Muovipitoisessa vedessä mädistä kuoriutuu huomattavasti vähemmän poikasia. Lisäksi poikaset ovat kooltaan tavanomaista pienempiä. Tutkijoiden mukaan löytö saattaa selittää, miksi haukien ja ahventen määrä on paikoin vähentynyt.

Uutinen jäi mediassa vähäiselle huomiolle, vaikka samanaikaisesti suomalainen tutkijaryhmä selvitteli ensimmäistä kertaa mikromuovin eli silmälle näkymättömän pienen muoviroskan määrää sisävesissä. Tulos oli, että ainakin Kuopion Kallavedellä, jossa tutkimukset tehtiin, muovisilppua on vedessä paljon enemmän kuin on oletettu.

Mikromuovia päätyy veteen muun muassa pesuvesistä, roskaamisesta ja teollisuuden raaka-aineista. Kotitalouksissa mikromuovia irtoaa veteen esimerkiksi keinokuituvaatteiden konepesusta, hygieniatuotteista ja meikeistä. Lisäksi norjalaisen tutkimuksen mukaan noin puolet merien mikromuovista on peräisin autojen renkaista ja tienpinnoista.

Vuoden sisällä eri puolilla tehdyt havainnot vesien muovijätteestä ovat hämmentäviä, sillä ilmiö on näkymätön, hajuton ja mauton.

Masentava se on siinä mielessä, että monin paikoin vedet ovat vasta puhdistuneet siitä, mitä ne olivat vielä joitain vuosikymmeniä sitten. Näsijärvikin on selkävesillä erinomaisen puhdas, kun teollisuuden päästöt on saatu kuriin. Uusi uhka kelluu kuitenkin jo vesikerroksissa, eikä tällä kertaa voi syyttää pelkästään teollisuutta.

Muovin sisältämien kemikaalien kulkeutumisesta juomaveden tai kalojen kautta ihmiseen ei vielä tiedetä paljoa. Suomalainen tutkijaryhmä työskentelee parhaillaan Suomen Akatemian nelivuotisella apurahalla selvittääkseen muovin vaikutuksia ravintoketjuun ja ympäristöön.

Tukka pystyssä tuloksia odotellessa ei voi kuin antaa vuoden vilkkainta kulutuskuukautta varten pienen lahjavinkin: jotain muuta kuin muovia pukin konttiin. Ahvenetkin kiittävät, kun panostaa aitoihin asioihin.

Myös allekirjoittaneella on kiitoksen paikka, sillä vuoden pituinen pesti Ruovesi-lehdessä on pulkassa. On ollut hieno kokemus tutustua lehden lukijoihin ja paikkakunnan elämään jutunteon yhteydessä niin erilaisissa tapahtumissa kuin arkisemmissakin merkeissä.

Talven ajaksi siirryn toimittamaan teemajuttuja ja lehden liitteitä, mutta näillä näkymin kesällä tavataan jälleen viikoittain ilmestyvän peruslehden parissa.

Muovitonta ja mukavaa joulun odotusta sekä kireitä pilkkisiimoja, kunhan saadaan pulkan alle lunta ja kunnon jäät!

Julkaistu 29.11.2016 17:37