Elinkeinotontun tuumailuja

Joko Suomella on suuria tulevaisuuden haasteita edessään. Tekniikan kehittyminen ja sen vaikutukset, kiristynyt ilmapiiri Euroopassa, populismin nousu ja vaikkapa Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi tekevät tulevaisuuden ennustamisesta entistäkin vaikeampaa. Lisäksi Suomella on omia kotikutoisiakin epävarmuuksia. Ensimmäisenä tulee mieleen sote-uudistus. Kyseessä on todella iso mullistus, joka onnistuu hienosti, tai sitten ei. Vastausta ei vielä kukaan tiedä.

Toisena on Suomen talous, jossa yritysten näkökulmasta on onneksi jo jonkin verran näkyvissä valoa tunnelin päässä. Kajastus on kuitenkin sen verran heikkoa, että mitään varmaa talouden käänteestä ei voi vielä sanoa.

Loppuvuodenaikana olen päässyt tutustumaan moneen yritykseen ja yrittäjään Ruovedellä. Kuten koko maassa, täälläkin joukkoon mahtuu niin kovaa kasvua rakentavia kuin vaikeuksissa oleviakin yrityksiä, ja kaikkea siltä väliltä. Yksi asia kuitenkin yhdistää kaikkia tapaamiani yrittäjiä: yksikään ei ole menettänyt uskoaan tulevaisuuteen.

Usko tulevaisuuteen onkin ainoa keino selvitä edessämme olevista haasteista niin kansakuntana kuin pienemmässä mittakaavassa täällä Ruovedellä. Mitä paremmat edellytykset luomme nyt täällä toimiville, tänne perustettaville ja tänne toimintaansa siirtäville tai laajentaville yrityksille toimia ja kasvaa, sitä paremmin koko Ruovesi voi.

Toinen asia, jonka haluaisin nostaa esille, on palvelujen monipuolisuus ja pitkäikäisyys täällä Ruovedellä. Eräskin bussiyhtiö vietti tänä vuonna 90-vuotis-synttäreitään. Perinteikkäässä kirjakaupassa ei mahtunut kääntymään Pate Mustajärven vieraillessa paikalla, ja onhan näitä muitakin.

Toisaalta taas uusiakin palveluja alueella syntyy ja menestyy. Ei ole kauaakaan, kun joulupukki saapui helikopterilla erään kauppaliikkeen 1-vuotissynttäreille Korvatunturilta asti. Tietokoneen rikkoutuessakin apu on lähellä, kun liikkeen avajaisia vietettiin vähän aikaa sitten.

Näiden, ja kaikkien muidenkin palvelujen osalta avainasemassa on se, että niitä käytetään. Ruuhkia olisi mukava nähdä paikallisissa kauppaliikkeissä muulloinkin kuin synttäreiden tai muiden tilaisuuksien yhteydessä. Vaikka paikallinen palvelu ei aina ole suoralta hinnaltaan kaikkein halvin, niin laadukas, tuttu, turvallinen ja luotettava se useimmiten on. Hyvä mieli on rahan arvoinen asia.

Lopuksi haluaisin hieman "mainostaa". Kunta on hankkinut kaikille kuntalaisille oikeudet Yritystulkki-ohjelmiston käyttöön. Jos siis toimit jo yrittäjänä, ajattelet oman yrityksen perustamista tai asia muuten vain kiinnostaa, niin klikkaa itsesi sisään.

Asiaa ja apuvälineitä ohjelmassa riittää jo pidemmällekin ehtineille. Linkki ohjelmaan löytyy kunnan sivuilta.

Valkoista joulua odotellessa hyvää joulua ja touhukasta uutta vuotta!

Julkaistu 13.12.2016 20:18