Takapihallasi on maailman kolmanneksi paras paikka

Kun oikein ponnistaa, voi kurkottaa vaikka kuinka korkealle – niin pieni ihmisen taimi kuin vaikkapa koko maa.
Kaiken maailman tilastoja keräävä Tilastokeskus poimi viime vuoden päätteeksi listan asioista, joissa Suomi keikkuu maailman kärjessä. Hyvässäpä tietenkin – kuinkas muuten! Lista on vallan sopivaa luettavaa Suomen satavuotisia juhlittaessa.

Kultamitalin Suomi ansaitsee Tilastokeskuksen esittämien tutkimusten mukaan seuraavissa lajeissa: Maamme on maailman vakain ja turvallisin. Täällä on paras hallinto ja vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta. Eipä ihme, että myös luottamus poliisiin on Euroopan suurinta.
Pankkimme ovat maailman vakaimpia, oikeuslaitoksemme riippumattomin, ja kuluttajat luottavat talouteen Euroopan vahvimmin.
Meillä on eniten maailmassa inhimillistä pääomaa, siis ihmisten taitoa ja kykyä kehittää eteen tulevia asioita. Tämä ei ole ihme, sillä peruskoulutuksemme on maailman parasta ja olemme kaikkein lukutaitoisimpia.
Suomi on Tanskan ohella maailman ykkönen ihmisten perusoikeuksien suojelemisessa sekä vertailussa vapaimmista ja luotettavimmista vaaleista. Lehdistönvapautemme on maailman kärjessä. Täällä kasvaa eurooppalaisittain eniten metsiä, ja maamme pärjää maailman parhaiten ympäristön tilaa kuvaavassa vertailussa.
Lisäksi juomme henkeä kohti eniten kahvia maailmassa – tämäkin kai sitten luetaan positiiviseksi asiaksi?

Hopeasijojakin suorastaan ropisee. Luottamuksemme poliittiseen järjestelmään ja ihmiseen on toiseksi vankinta Euroopassa, mikä on minusta erityisen hienoa.
Koko maapallon kakkossija tulee myös korruption vähyydessä sekä äitien ja lasten hyvinvoinnissa. Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa. Erityisen hienoa on saada elää täällä tyttölapsena.
Kirjastojakin käytämme toiseksi ahkerimmin Euroopassa.

Pronssipalkinto heltiää maailman innovaatiovertailussa ja imeväiskuolleisuuden alhaisuudessa. Lisäksi olemme maailman kolmansia laillisuuden noudattamisessa ja luotamme oikeusjärjestelmään Euroopan kolmossijan verran. Elintilaakin riittää joka ainoalle kolmanneksi eniten Euroopassa.

Kaiken kaikkiaan Suomi on maailman viidenneksi onnellisin maa Tanskan, Sveitsin, Islannin ja Norjan jälkeen. Olemme eurooppalaisista toiseksi tyytyväisimpiä elämäämme, vain Tanskassa ollaan vielä tyytyväisempiä.
Tämä kaikki on ihan ok suoritus maalta, jonka väestö ja pinta-ala ovat vain 0,07 prosenttia koko maailman luvuista.
Ja löytyipä vihdoin lista, jolla voitamme tanskalaiset rentoilijatkin mennen tullen. Lonely Planetin mukaan Suomi on maailman kolmanneksi paras matkakohde alkaneena vuonna. Lonely Planetin sanoin, milloinkaan ei ole ollut parempaa syytä tutkia Suomen ylpeän ainutlaatuista kulttuuria ja maisemia kuin tänä vuonna.
Jos siis Kanada ja Kolumbia eivät sytytä, parasta on pysytellä täällä, suorastaan kotinurkissa. Sinun takapihallasi, metsäpalstallasi ja parvekkeellasi on maailman kolmanneksi parasta olla juuri nyt.
Terhi Kääriäinen

Julkaistu 04.01.2017 10:12