Elämäni parhaita päätöksiä

Hei, olen Allison, ulkomaalainen Suomessa!
Synnyin Yhdysvalloissa ja tulin Suomeen yli kymmenen vuotta sitten. Sitä päätöstä en ole katunut. Minä pidän Suomesta. Suomi on nyt kotimaani.

Olen kaupunkilaistyttö, joten Ruovedelle muuttaminen oli suuri päätös. Jos olen rehellinen, se oli yksi parhaista päätöksistä, joita olen koskaan tehnyt! Aiomme viettää loppuelämämme täällä.
Voin sanoa lämpimin mielin, että ihmiset Ruovedellä ja lähialueilla ovat mukavimpia suomalaisia, joita olen koskaan tavannut. Ihmiset täällä ovat olleet hyvin avoimia, avuliaita ja ystävällisiä. He tervehtivät toisiaan ja ovat vieraanvaraisia. Olen saanut monia uusia ystäviä. On mukava tunne, että ulkomaalainen voidaan hyväksyä joukkoon. Kauniit näkymät, kaunis rauha, kauniita ihmisiä!

Minulta kysytään usein, mitä ulkomaalainen pitää hassuna? Siihen on vaikea vastata. Tietenkin on olemassa kulttuurisia ja alueellisia eroja.
Toisinaan ihmiset katsovat minua huvittuneena, kun yritän selvittää jotakin suomeksi. He ovat melko kärsivällisiä, mutta keskustelu kanssani voi olla ajoittain koomista. Näet, kun ulkomaalainen oppii suomea, meidän pitää ensin kääntää asiat mielessämme ja muistaa sitten, kuinka sanat taipuvat ja kirjaimet vaihtuvat. Tämä vie aikaa ja luo pitkiä taukoja keskusteluun.
Olen huomannut, että suomalaiset pelkäävät, että en ehkä ymmärrä, ja yrittävät sanoa saman asian toisella tavalla – ja niin prosessi alkaa alusta. Ehkä ilmeeni on sellainen, että ihmiset haluavat auttaa.

Mitä kieleen vielä tulee, suomalaiset ymmärtävät eroavaisuudet identtisiltä kuulostavien äänteiden välillä, joiden merkitys on täysin erilainen. Ulkomaalaiselle ne kaikki kuulostavat samalta. Tämä aiheuttaa paljon sekaannusta ja sydämellistä naurua. En siis yritä sanoa tappavani ketään kahvilassa, vaan että tapaan heidät siellä! Toivottavasti jonain päivänä pystyn erottamaan ne toisistaan. Siihen tarvitaan vain vähän aikaa.

Minä pidän nykyään suomalaisista Matti-sarjakuvista ja piparkakuista sinihomejuustolla. Olen jopa opppinut suomalaiseen tapaan vähättelemään asioita. Huomasin sen viimeksi Yhdysvalloissa käydessäni.


Allison Humina
Sinun ulkomaalaisesi
Suomessa

Julkaistu 01.02.2017 00:00