Muovia järvissä ja lautasella

Olen kyllä lukenut valtamerien roskapyörteistä, joihin muovikassimme lopulta päätyvät, mutta muovista järvissämme ei ole paljon ollut puhetta.
 
Viime viikolla uutisissa pyöri kuvia vatsansa täyteen muovia syöneestä valaasta. Isot muoviroskat näännyttävät nälkään veden eläviä; kun vatsa täyttyy muovista, ei sinne mahdu ruokaa. 
Toisella tapaa haitallista on mikromuovi,  pieniksi partikkeleiksi hajonnut muovi. Se voi kulkeutua ravintoketjussa aina lautasellemme asti. Lisäkuormaa muovia nielleille eliöille tuovat myrkyt, sillä muovi on kemiallisesti aktiivista ja se imee ympäristöstään haitallisia aineita. 
 
Suomen siniset järvet, Näsijärven aallot ja Tarjanteen tyrskyt ovat luultavimmin myös muovisia. Muovit päätyvät järviimme yhtä vääjäämättä kuin mereen.  Muovin määrää suomalaisissa järvissä ei tiedetä, koska sitä on tutkittu hyvin vähän.
Itä-Suomen yliopistossa on viime sykysynä alkanut nelivuotinen hanke, jossa tutkitaan, minkä verran ja missä muodossa muovia löytyy Kallavedessä ja Itämeressä. Mikromuovit Suomen vesistöissä -hankkeen alustavista tutkimustuloksista käy ilmi, että mikromuovia todella on Kallavedessä jäässä, vedessä ja pohjasedimentissäkin, enemmän kuin alun perin oletettiin. 
Eniten muovia oli jäässä, mikä saattaa viitata siihen, että muovi on kulkeutunut järven jäälle ilman mukana.Muovia sataa siis taivaaltakin: suur-Pariisin alueelle sataa vuosittain 3–10 tonnia muovikuituja, sanovat paikalliset tutkijat. Se tarkoittaa monta kiloa per neliömetri.
 
Vesistöihin muovia päätyy jäte- ja hulevesistä, autonrenkaista ja yleensä liikenteestä, kosmetiikasta ja pesuaineista, muovimateriaalien kulumisesta, roskista ja ilman kuljettamana. 
Kotitaloudessa muovia joutuu veteen huomaamatta. Yhden fleecepusakan pesusta kertyy pesuveteen jopa 250 000 kuidunpätkää, muovia sekin. Muovia on myös kosmetiikassa, muun muassa hammastahnoissa ja kuorinta-aineissa. Nämä kaikki valuvat viemäriin.
Isommat muoviroskat saadaan kyllä siilattua pois jätevedenpuhdistamolla,  mutta pienemmät partikkelit jatkavat matkaansa sinne, mihin puhdistetut jätevedet menevät. Mereen. Järviin.
Maapallo on itse asiassa jo kiedottu  muoviin, sitä on löytynyt jopa Antarktikselta.Huolestuttavaa on myös se, että kukaan ei lopulta tiedä, mitä vaikutuksia muovilla ympäristössämme lopulta on.
 
Vedestä muovia on erittäin hankala saada pois. Muovin käyttöä ei myöskään voi lopettaa, mutta sen kierrättämistä voi tehostaa ja kehittää tehokkaampia keinoja estää muovin päätyminen ympäristöön ja vesistöihin. 
Sirkku Somero
 
Maapallo on itse asiassa jo kiedottu  muoviin.
 
Julkaistu 09.02.2017 09:02