Näkökulmamatkailua

osa 1/2

Päästän mielikuvitukseni irti ja hyppään matkalle koneeseen, joka ylittää kaikki ajat ja paikat. Ohitseni vilahtaa muutama vuosisata aikaa, mutta paikka pysyy samana.
Olen Ruovedellä, pimeässä talonpoikaistorpassa. Makaan maalattialla huoneessa, jossa haisee vahvasti savu. Sen aiheuttavat nurkassa kivien päällä olevan nuotion lisäksi vaatteet ja ihmisten hikiset ihot, sillä kaikki ovat raataneet päivän kaskeamalla peltoa.

Oven suussa istuu vieras, turkislakkinen parantaja, jonka isäni on kutsunut paikalle. Häneltä kysellään ensin kaikki mahdolliset tiedot, sillä vain matkalaisilta kuullaan maailman uutiset ja ne ovat haluttua tavaraa.
Parantaja kehuu, kuinka hän hoiti naapurikylässä paiseita käsillään, joilla hän oli ensin hajottanut kimpun eteenpäin ryömiviä lapamatoja – niin kuin parantamis-taikaan kuuluu.

Minun ongelmani on mädäntynyt hammas, joka on aiheuttanut kovaa tuskaa jo viikon ja pullistanut poskeni valtavaksi. Siihen kokeiltiin ensin lähteen pohjoisrannalla kasvavaa sammalta, mutta kun se ei auttanut, tätini hoiti hammasta kaivamalla sen juurta ruumisarkusta otetulla tikulla. Se kun on myös yleinen parannuskonsti.
Kun sekään ei auttanut, parantajan tehtäväksi jää repiä hammas irti ja tainnuttaa kuume, joka leviää kehossani yhtä lailla kuin punainen juova suustani kohti sydäntäni.

Ravistaudun irti mielikuvista ja kiidän koneella nykyaikaan. Kone temppuilee ja joudun 50-luvulle. Ei kaukana enää, huokaisen helpotuksesta, ja kiiruhdan hammaslääkäriin. Pääsen makaamaan tuolille sekalaisia esineitä sisältävään huoneeseen. Hammaslääkäri sylkäisee käteensä, että saa porasta tukevamman otteen ja asentaa sen paikoilleen. Hän käskee avaamaan suuni ja alkaa polkea hitaasti myllyä, joka pyörittää poraa.

Tempaudun irti. Haluan päästä nykyaikaan. Suuntaan koneeni uudelleen ja pian astun 2000-luvun valoisaan ja steriiliin hammashoitolaan. Nousen makuulle sähköisesti säädettävälle tuolille, jonka ympärillä on härveleitä kuin avaruusaluksen ohjaamossa.
Suuni eteen tuodaan röntgensäteitä lähettävä kone sen jälkeen, kun on huomioitu, että kaula on suojattu lyijylevyllä säteilyltä. Parissa minuutissa valmistuu kuva, jossa näkyy tulehduksen aiheuttanut kohta. Syön antibioottikuurin, joka laskee kuumeen ja tulehduksen. Hampaan juurihoito tehdään puudutuksessa ja reiän päälle laitetaan kaunis valkoinen paikka.
Irina Tuomainen
Tätini hoiti
hammasta
kaivamalla juurta ruumisarkusta
otetulla tikulla.

Julkaistu 08.03.2017 00:16