Vaikenemalla kultaa

Suomen seuraava menestystuote on ollut hakusessa siitä lähtien, kun maailmalla opittiin rakentamaan matkapuhelimia. Uusia niin sanottuja innovaatioita on etsitty kaikkialta kissojen ja koirien ja etenkin kovapalkkaisten konsulttien kanssa.

Vaan ilmeisesti kukaan ei ole etsimiseltään ehtinyt poiketa uimahallin saunassa.


Nimittäin kun viisi toisilleen tuntematonta ihmistä istuu alasti kylki kyljessä pienessä ja hikisessä huoneessa, ollaan lähellä uutta menestystuotetta. Kiuas napsahtelee vaimeasti, viereisestä saunasta kuuluu seinän läpi etäisiä löylyn sihahduksia, mutta kukaan ei sano sanaakaan. On hiljaista.
Eikä muuta tarvita, sillä juuri siinä on menestyksen ydin.

Montakohan kansallisuutta maailmasta löytyy, jotka kyseisessä tilanteessa kykenevät istumaan hiljaa, vaivaantumatta turhaan puheeseen?
Kyky olla hiljaa on aidosti meidän juttumme. Ja nykymaailmassa hiljaisuus alkaa olla ylellisyyttä, jonka osaajille on kysyntää.

Suomessa oma rauha on vielä uusiutuva luonnonvara, vaikka meitä onkin vaihtelevalla menestyksellä yritetty käännyttää smalltalk- ja halailukulttuuriin.
Kaiken lisäksi hiljaisuus on ekologista. Se ei lisää hiilijalanjälkeä eikä tarvitse ympäristövaikutusten arviointia. Eikä siihen yllä helposti EU-direktiivien ahnas kourakaan.
Niin ikään tuotekehitys on jo tehty vuosituhansien aikana. Vientituotteeksi hiljaisuudesta ei ole, mutta sehän tarkoittaa vain, ettei sitä hevin kopioida halpatuotantoon. Hiljaisuus on nautittava täällä, paikan päällä.

Vielä kun sisäistäisimme sen, mikä ihmetys meille tuttu rauha on monelle matkailijalle. Ja lakkaisimme tuputtamasta suurkaupunkien hälinästä pakoa etsiville ihmispoloille luontoon siirrettyä kiirettä ja tekemistä eli niin sanottuja elämyspalveluja.
Hiljaisuus on elämys, joka myy itsensä ilman tuotteistamista tai edes erämaata, sillä monelle maahamme matkanneelle pelkkä pienen kirkonkylän arkinen seesteisyys voi olla ikimuistoista.
Mutta miten kuvailla hiljaisuutta ihmiselle, joka ei ole sitä koskaan täydessä äänettömyydessä kokenut? Sen keksiminen olisi vähintään kännykän veroinen innovaatio.

Ja jos tarkemmin ajattelee tuota aiempaa vientituotettamme, voisi olla oikeus ja kohtuus, että juhlavuottaan viettävä Suomi lahjoittaisi kaikelle kansalle seuraavaksi vastapainoa sille, että taskussa pirisevä innovaatiomme on vienyt ihmisiltä arkisen rauhan ja hiljaiselon omien ajatusten kanssa lähes kaikkialta − paitsi tietenkin uimahallin saunasta.

Julkaistu 03.05.2017 10:26