Antti Lieroinen ja minä

Näin kesän kynnyksellä ja noitakäräjäviikonloppua odotellessa haluaisin piirtää mieliimme kuvan Antti Lieroisesta, joka kyläläisten kaunojen ja taikauskon tähden tuomittiin noitana ja poltettiin Ruovedellä roviolla vuonna 1643.

Museokeskus Vapriikin vuonna 2011 tilaama noita Antti Lieroisen elämäkerta oli graafikko Kivi Larmolalle loistava tilaisuus kokeilla töissään Lieroisesta muun muassa raapekartongin käyttöä.

Nyt taiteilija Larmolan ikuistama Lieroinen jatkaa taivallustaan maailmalla ja hyvä niin.  Muistuttaen, että taikausko, kaunat ja kateus sekä vallanhimo eivät ole maailmasta mihinkään loppuneet.

Uutta noitaa Ruovedelle odotellessa voisimme syventyä Kivi Larmolan tekemään sarjakuva-albumiin maailmankuulun kirjailijan Nikolai Gogolin novellin Päällystakki mukaan.

Tänäkin päivänä Päällystakki on yhä ajankohtainen. Valta huumaa byrokraatit, eikä pienituloisilla ole enempää rahaa, vaikka talous kuinka vaihtelisi. Teoksen sisältö kertoo yhtä paljon historiasta kuin tästä päivästä ja Kivi Larmolan kuvat aukaisevat eteemme koko maailman.

Nyt uudet valtuutetut ottavat paikkansa kunnassamme. Me heidän valitsijamme voimme vain toivoa, että olemme saaneet parhaat mahdolliset.

Toivon, että kateus ja kaunat kuuluisivat keskiaikaan ja voisimme kaikki ponnistella paremman huomisen puolesta. Tähän tarvitaan näkijöitä myös päättäjissämme, niitä, joita keskiajalla sanoimme noidiksi.

Toivottavasti niitä löytyy, sillä Lieroisen perintö elää.

Koska kynäni pyrkii tottelemaan vain sydämeni ääntä, kirjoitan ylös, että Antti Lieroisen viimeiset manaukset eivät toteutuisi, vaan että saisimme kyläpäällikön ja kylän, jossa eläisi vain onnellisia ja tyytyväisiä kansalaisia, kaikkia meitä, joita läheisiksemme sanomme.

Sitten uskaltaisin kevein mielin liittyä muiden noitien joukkoon ja luovuttaa tehtäväni seuraajalleni.

Vielä voisin varmaksi vakuudeksi lisätä: "Pidä huoli meistä kaikista, ja muistuta myös niitä, joilta minä edelleenkin odotan vastausta taiteilijan Ruovesi-lehdessä tekemään kysymykseen."

Julkaistu 07.06.2017 08:21