Yö sateen ropinassa

Viime viikonloppuna vietettiin ympäri Suomea Nuku yö ulkona -tapahtumaa, johon tuhannet ihmiset osallistuivat.
Tapahtumaidean isän, Suomen Ladun, Facebook-sivuilla jaetaan kokemuksia: Jotkut olivat nukkuneet yönsä teltoissa koko perheen voimin, toiset itsekseen tai karvakavereiden kanssa. Yötä oli vietetty kansallispuistossa, metsässä, järven rannalla tai kalliolla, sijattu vuode riippumattoon, laavulle tai parvekkeelle, nukuttu hyttysverkon sisällä tai paljaan taivaan alla.

Vietin lauantain ja sunnuntain välisen yöni monien muiden tavoin teltassa omalla pihallani. Sain houkuteltua mukaan tyttärenikin. Kotipihan telttailussa helppoa on lyhyt tavaroiden kantomatka, joten järjestimme itsellemme luksusoltavat: kunnolliset patjat ja tyynyt, makuupussien lisäksi peitotkin. Ei tullut kylmä, eikä selkä kipuillut.

Luonto tarjosi parhaan iltaohjelman monisävelisellä sirkutuksellaan. Unen päästä sain kuitenkin paremmin kiinni, kun laitoin korvatulpat korviini ja vedin pipon silmilleni.
Aamulla olo oli levännyt ja tuntui kuin keuhkot olisivat laajentuneet yön aikana raikkaassa ilmassa, niin kevyesti ja huomaamattomasti kulki hengitys. Sadepisarat ropisivat pehmeästi telttakankaaseen.
Jäin herättyäni pitkäksi aikaa vain ihastelemaan ilman raikkautta ja luonnon ääniä.

Ideasta innostuneena kömmin seuraavanakin iltana telttaan. Tällä kertaa yksin. Olin juuri vaipumassa uneen, kun jokin pomppasi päähäni. Kissani Lilian oli nähnyt varjon liikkuvan teltan ulkopuolelta ja hypännyt vasten teltan seinää – ja osunut päähäni! Murisin äreänä ja vetäydyin alemmaksi nukkumaan.
Kun sydämenlyöntini olivat säikähdykseltään asettuneet, käänsin kylkeä ja liu’uin uudestaan nukkumatin maille – vain herätäkseni äkkiä uudelleen. Tällä kertaa kissaa kiinnosti varpaani. Kirosin kattini ja siirsin patjan poikittain, ettei varmasti yksikään ruumiinosani osu enää seiniin ja yritin saada unen päästä kiinni. Väsymys voitti.
– MAU! Nyt kissaneiti päätti ottaa koko äänivarastonsa käyttöön saadakseen huomioni. Huokaus. Pakotin itseni ulos teltasta. Kaappasin kissan syliini ja vein sen sisälle.
Päätin, että jatkossa, kun haluan osallistua Nuku yö ulkona -tapahtumaan, kissani saavat viettää samaan aikaan ikiomaa Nuku yö sisällä -tapahtumaa. 

Julkaistu 21.06.2017 13:47