Nykyaikainen vai perinteinen?

Noitien yö on meille ruovesiläisille merkki kesän taittumisesta syksyyn. Kesä-Ruovesi on tarjonnut jokaiselle jotain ja on väistämättä jättänyt mieleenpainuvia muistoja.
Minulle ikimuistoinen hetki oli seisoa noitakäräjien esiintymislavalla ja kuulla tuomio vuoden noidaksi julistamisesta. Eihän tuo nimitys itselle niin vieras ole, mutta nyt se on julkinen.

Lähestyn itsessäni nousevaa noituutta hyvin varovaisesti, en kaasuta täysillä, vaan tutkin asiaa luovuuden ammentamalla maltilla. Mitä erityistä minä voisin tehdä, jotta jäisin mieleen muustakin kuin räiskyvän punaisesta tukasta?


Useimmille ruovesiläisille noidaksi julistaminen on tuttu ja myönteinen rituaali, sillä täällä Ruovedellä noituus ja loitsuaminen on jokaisen oikeus, mutta kerropa se vieraspaikkakuntalaiselle. Saat selittää perinpohjin noitavainojen historian Ruovedellä ja lähiseudulla, kertoa tarinoita Lieroisesta ja muista paikkakunnalla vaikuttaneista noidista ja silti sinun epäillään puhuneen palturia ja sinuun kohdistuu epäileviä katseita.

Kuluneena kesänä olen kierrellyt useilla paikkakunnilla ja osallistunut niiden kesätapahtumiin. Täytyy sanoa, että olen ylpeä meidän omasta tapahtumasta.
Noitakäräjistä on helppo ja hauska kertoa, tapahtumalla on pitkälle historiaan ulottuvat juuret ja noidista on monia kiehtovia tarinoita. Ainakin Kotkan ja Turun seuduilla tämä noita on tunnistettu ja käräjistä tiedetään normaalia enemmän.
Tapahtumaa on mielekästä markkinoida, ja ensi keväänä moni kotimaan matkailusta innostunut turisti saattaakin saada käteensä käräjähaasteen tulevalle kesälle. Tuolloin ei auta muu kuin saapua paikalle ja kokea käräjät itse.
Erityinen uteliaisuus noitana olemisessa liittyy suhteestani luutaan. Vaikka edustankin mieluummin niin sanottua perinnenoitaa, tämän kysymyksen kohdalla olen ilmoittanut olevani varsin nykyaikainen ja siirtyneeni imuriin.

Nyt edessä on väistämättä syksy ja sitä seuraava pimeä ajanjakso. Silloin on hyvä tarttua töihin entistä rivakammalla otteella ja laittaa noitavoimat jylläämään. Kun työ on mielekästä, aika menettää merkityksensä.

Liekö noituutta sekin, että pajamme pääsi muuttamaan entistä parempiin työtiloihin aivan ihmisten ilmoille, jossa on hyvä harjoittaa niin loitsuamista kuin erilaisten noitapiirien pyörittämistä. Tällä noidalla onkin liuta toinen toisistaan erityisempiä oppityttöjä ja -poikia koulittavana. Se takaakin sen, että tästä pitäjästä eivät tule noidat loppumaan.
Jos tämän noidan suututtaa tai saa muuten vain ärtymään, alkaa hän loitsuta ja viskellä ympäriinsä taikajuomaa!
Oikein hyvää syksyä kaikille ja lämmin kiitos kaikille äänensä minulle antaneille. Olen aidosti kiitollinen, kun työni on huomioitu ja sitä arvostetaan. Lupaan jatkaa entistä ahkerampana, mutta työaikaa noudattaen.
Hanna Saarinen
Ruoveden noita 2017

Julkaistu 23.08.2017 09:17