Välitilinpäätös

Elämässä tulee joskus hetkiä, jolloin pysähtyy vähän vakavammin miettimään, mitä tässä elämässä pitäisi tehdä. Mikä on arvokasta ja tärkeää, mistä on hyötyä? Minkälainen tulevaisuuteni on vanhukseksi saakka?

Tällainen välitilinpäätös voi sattua eteen yllättäen, kun tapahtuu jotain odottamatonta. Jos esimerkiksi menettää työpaikkansa tai terveytensä. Se voi tulla myös tiettyinä aikakausina tai jossakin iässä, kun lapset kasvavat isoksi ja huomaa olevansa enemmän yksin. Pään täyttävät ajatukset siitä, mikä on tämän kaiken merkitys. Mikä on minulle tärkeintä elämässä? Mitä haluan tehdä loppuelämälläni?


Olen miettinyt monen muun lailla, miten jaksan työelämässä sen alati pitkittyvään loppuun saakka. Takanani on reilut 20 vuotta työtä, joista useat vuodet olen opiskellut työn ohessa tai tehnyt kahta työtä samanaikaisesti.
Edessäpäin minulla on työelämää vielä reilut 20 vuotta jäljellä. Voimia on kuitenkin vähemmän kuin parikymppisenä.

Olen unelma-ammatissani. Työni on mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Olen tavannut valtavasti erilaisia ihmisiä, lämpimiä ja sydämellisiä, kotiäitejä, voimakkaita persoonallisuuksia, isoja johtajia, ministereitä, pikkulapsia, teini-ikäisiä yhtä lailla kuin sata vuotta täyttäviä. Olen päässyt mukaan mahtaviin tapahtumiin ja osallistumaan itsekin, ehkä huimimpana kokemuksena purjelentokoneen kyytiin.
Ammatillani on varjopuolensakin. Olen joutunut menemään monta kertaa kolari- tai tulipalopaikalle, ja olen kohdannut mielenterveyden, läheisen tai elämänuskonsa menettäneen ihmisen, ja surrut heidän kanssaan. Olen myös tavannut häikäilemättömiä, omaa etua ajavia ja pahansuopia sekä vastenmielisen irstaita ihmisiä.
Joudun myös kestämään sen, että kaikki tekemäni virheet näkyvät painettuna, kaikkien luettavana. Kuinka monen ammattilaisen virheet julkaistaan lehdessä?

Tauko mihin tahansa, mitä tekee, avaa uusia näkökulmia. Miten aion viettää loppuelämäni? Tai miten haluaisin viettää sen? Koskaanhan en voi tietää, mitä tapahtuu minusta riippumattomista seikoista.
On välitilinpäätöksen aika, aika ottaa etäisyyttä ja tehdä välillä jotain ihan muuta. Jään opintovapaalle, joka kestää toukokuun loppupuolelle.
Ja vaikken saisikaan talven aikana vastauksia suuriin kysymyksiini, saan toivottavasti paljon uutta tietoa, uusia näkökulmia ja ystäviä sekä virkistäviä kokemuksia.
Irina Tuomainen

Julkaistu 30.08.2017 12:27