Kekkonen on ykkönen

Kekkosen kylän kanssa olin tekemisissä ensi kertaa vuonna 1994, kun tulin Taatalanniemeen katsomaan myynnissä olevaa kesäpaikkaa. Olimme pari vuotta hakemalla hakeneet lomakiinteistöä löytämättä sopivaa, mutta tämä paikka kolahti ja löin kaupat kiinni heti.

Sen jälkeen työpaikoissani Timberjackilla ja Installa tuli lentäväksi lauseeksi viikonloppuisin:"Minäpä lähden Kekkosen kylään!"
Ja täällä olen viihtynyt niin hyvin, että rakennutin 2011 uuden huvilan, ja asustelen ympärivuotisesti täällä.

Mitä Kekkonen tarjoaa nykyajan ihmiselle urbaanin elämisen vaihtoehtona?
Kyllähän ykkönen on monimuotoinen, kaunis ja puhdas luonto, kuten Ruovedellä yleensäkin. Myös rauha ja hiljaisuus. Vaikka itse olen hyvin sosiaalinen luonne kainuulaisine juurineni, Kekkosella voin myös erakoitua halujeni mukaan.

Sosiaalista kanssakäymistä tarjoaa naapuristo. Ihmiset ovat hyvin vieraanvaraisia ja avuliaita. Itse asiassa he pyytämällä pyytävät aina poikkeamaan.

Vuodenaikojen vaihtelu on ihanaa seurattavaa, vaikkakin tympeä "British weather" turhan pitkiä sade- ja tihkujaksoja aiheuttaakin. Olemme siis täälläkin ilmaston lämpiämisen kurimuksessa.

Kekkosella on loistavat mahdollisuudet harrastaa kaikkea luontoon liittyvää. Jokamiehenoikeudella voi marjastaa ja sienestää. Kalastusluvat saa kätevästi lupien myyjältä Kekkosen ytimessä. Erimuotoinen luontoliikunta on helppoa. Oikeina talvina pääsen ajelemaan hiihtolatuja kyläläisten, mökkiläisten ja itseni iloksi.

Huvittelupuolella Kekkosella pyritään järjestämään kerran kesässä lavatanssit perinteisellä Paapelin lavalla. Tämähän oli supersuosittu ja kuuluisa tanssipaikka menneinä vuosikymmeninä huippuesiintyjineen.Kekkosen koulun lakkauttamisen myötä kesäkisat on yhdistetty Muroleen kesäpäivään.

Kekkonen on syrjässä ison maailman hälyiltä ja katastrofeilta. Omassa kylässäkään ei juuri ole tapahtunut sen kummallisemmin rikollisuutta, varkauksia eikä onnettomuuksiakaan.

Huolenaiheeni on monien mökkien vajaakäyttö ja autioituminen. Vanhempi sukupolvi on tottunut vaatimattomiin mukavuuksiin, mutta entistä harvempi nuori tai nuori aikuinen jatkaa tällaista mökkiperinnettä.

Mökkiläisille ja mahdollisille paluumuuttajille pitäisi luoda järjestelmä rakentaa mökki ympärivuotiseksi vakituiseksi asunnoksi. Työssäkäynti Tampereella ja lähikunnissa ei ole ajomatkana eikä -aikana kummoinenkaan rasite.Verotulotkin jäisivät kunnan hyväksi.

Nykyajan sukupolvessa on iso piilevä potentiaali maalla asumiseen, luontoon ja luontoharrastuksiin. Kekkonen on tähän loistava ratkaisu. Kekkonen on minulle presidenteistä ykkönen. Niin on kylistäkin.

Julkaistu 12.09.2017 17:41