Tuntematon ja Cats  – sama probleema

Lokakuussa tulee ensi-iltaan uusi Tuntematon – siis kolmas filmi, joka on tehty Väinö Linnan romaanista Tuntematon sotilas.
Moni suomalainen miettii, mennäkö katsomaan vaan ei?

Mitä mieltä on istua katsomossa, jos koko ajan miettii: kyllä Veikko Sinisalo on parempi Lahtisena, kyllä Jussi Jurkka on parempi Lammiona ja niin edelleen. Eihän sitä pysty nauttimaan filmistä, jos koko ajan ajatukset on Edvin Laineen filmissä.


Toivottavasti tämän version tulevaisuus on parempi kuin version numero kaksi, eli Rauni Mollbergin filmin, joka on tyystin vaipunut unholan yöhön.

Sama probleema on edessä, kun olen menossa katsomaan Tampereen Teatteriin Cats-musikaalia. Olen nähnyt sen Lontoossa 1980-luvulla, jolloin sitä esitettiin kaikilla suurilla näyttämöillä. Arvostelijat laittoivat esitykset seuraavaan järjestykseen: Lontoo oli ykkönen, Budabest oli kakkonen ja Broadway oli vasta kolmas.

Anne Välinoro kirjoittaa Aamulehdessä ”Moni Lontoon kävijä muistaa kissojen nousun katsomon penkkien alta, naukujien kaikenkarvaiset asut ja ilmeikkäät maskit.”

Musiikista on ikuisesti jäänyt eetteriin soimaan Memory-kappale Barbara Streisandin tulkintana.
Eniten arveluttaa se: onko TT löytänyt tarpeeksi hyviä tanssijoita esitykseen, koska kissat esittävät monia tanssi- ja akrobatianumeroita.
Musikaali näyttää kiinnostavan todella paljon täällä Pohjois-Pirkanmaalla, koska Bussi Manninenkin järjestää ainakin neljä matkaa esityksiin.

Näiden mietteiden aika on pian ohi, sillä Georg Malviuksen ohjaama Cats-musikaali sai jo ensi-iltansa ja Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas on pian ensi-illassa.
Hyvää syksyä kaikille teatterin ja elokuvan parissa.

Elma Urvikko

Vuoden Noita n:o 3,
Kirjoittaja on myös itse toiminut teatteriohjaajana ja näyttelijänä..

Julkaistu 27.09.2017 08:27