Tänään, tässä ja nyt

Tervehdys, hyvä lukija!
Ensimmäiset työpäiväni toimittajan opintovapaan sijaisena parhaillaan selailemasi julkaisun palveluksessa ovat takana. Mieli on innostunut ja odottava uusien haasteiden ja mahdollisuuksien edessä.

Jätin taakseni työt erään toisen pirkanmaalaisen paikallislehden toimituksessa. Kysymys, johon lähes poikkeuksetta olen saanut vastata elämäni uusista tuulista kertoessani, on ollut ”miksi?” Miksi lähdin vakituisesta työsuhteesta kotipaikkakunnallani hoitaakseni määräaikaista sijaisuutta kauempana? Sen sijaan, että harhautuisin pohtimaan itse samaa tai perustelemaan tarpeettomasti ratkaisuani, vastaan: miksipä ei.

Vakiintuneiden uomien seuraileminen vaikkapa juuri työelämässä on yleensä varsin vaivaton tie valittavaksi. Tuttuihin ja turvallisiin rutiineihin tuudittautumisessa piilee kuitenkin omat sudenkuoppansa. Pysähtyneisyyden tilassa unohtaa helposti kehittää itseään ja omaa osaamistaan. Näin on tehty aina ja näin on parasta toimia vastakin, on suorastaan vaarallinen asenne.
”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!” sanaili kirjailija ja ensimmäinen suomenkielinen naistoimittaja Minna Canth jo 1880-luvulla. Canthin napakoissa sanoissa piilee viisaus edelleen, yli 130 vuotta myöhemmin.
Uusiin ihmisiin, ympäristöihin ja toimintatapoihin tutustuminen on innostavaa ja inspiroivaa. Omien totuttujen kaavojen rikkominen palkitsee. Muutos on rikkautta, josta on hyvä ammentaa voimavaroja, puolin ja toisin.

Uskallus hypätä tuntemattomaan vaatii myös hetkessä elämisen taitoa, luottamusta siihen, että elämä kantaa. Ellei milloinkaan rohkene avata niitä mielenkiintoisia ovia, jotka edessäpäin häämöttävät, saattaa menettää korvaamattomia, kullanarvoisia tilaisuuksia. Usein uusien ovien takaa aukeaa ennalta arvaamattomia polkuja, joiden kulkemiseen vaaditaan vain hieman rohkeutta, uteliaisuutta ja määrätietoisuutta.
Elämä on tässä ja nyt. Minun hyppyni tuntemattomaan näkyy tulevina kuukausina sinulle tämän lehden sivuilla. Toivottavasti yhteisestä matkastamme tulee antoisa.

Minna Salmi
Ruovesi-lehden uusi
toimittaja

Julkaistu 09.11.2017 10:50