Oppia ikä kaikki, twiittas mummo satavuotispäiviltään

Tyynesti elämään suhtautuva 88-vuotias äitini harmittelee toisinaan yhtä asiaa lastenkasvatuksessaan: miksei tullut kehuttua tenavia enempää.

Astelin ensi askeleeni sisarusteni kanssa yhtä tahtia kuukävelyiden ja television yleistymisen kanssa. Siihen aikaan vanhemmilla ei yleensäkään ollut tapana röyhistellä rintaansa, vaikka oma piltti olisi hiihtänyt toiset kumoon koulujenvälisissä – kuvainnollisesti tietenkin – tai päässyt esittämään Lumikkia kyläkoulun näytelmässä. Nii ettei nyv vaa tulis tehtyä numeroo turham päite.

Ajat ovat toiset. Kohtuullista itsensä ylentämistä ei katsota pahalla, ja nöyryys on niin mennyttä. Kuten nykysuomalainen sanoisi: Vaatimattomuus haalistaa, tai jopa Ei tässä mahtavuutta kummempaa.

Nämäkin päivitetyt sananlaskut ovat peräisin tämänvuotisesta kampanjasta, jossa suomalaisia innostettiin päivittämään Ahkeruus on ilomme -tyyppiset elämänviisauksien kiteymät.

Mikä onkaan nykysuomaisen ilo uusiosananlaskujen mukaan? Internet, some, tietokone... aihe hersytti runsaasti mietelmiä. Eniten yleisön tykkäyksiä keräsi Parempi ystävä pöydässä kuin kymmenen Facebookissa. Samaa aihepiiriä käsittelivät myös seuraavat hajatelmat:

Ei some yhtä miestä kaipaa. Niin netti vastaa kuin sinne huutaa. Ei saa jäädä someen makaamaan. Ei googlattu tieto aivoissa pysy. Oppia ikä kaikki, twiittas mummo satavuotispäiviltään. Some on hyvä renki, mutta huono isäntä. Googletta on paha nyhjästä. Netistä pienikin ponnistaa.

Tässäkin hypetyksessä on silti hyvä muistaa kaiken suhteellisuus, sillä Minkä nuorena oppii, sitä ei vanhana tarvita ja Muutos on elämän toinen nimi.

Koska uutta reipasta kansallistunnetta sanoittava kampanja oli Suomalaisen Työn Liiton kehittelemä, on kohtuullista poimia muutama tuore lausahdus myös suhtautumisesta työhön: Hullu paljon työtä tekee, viisas palkkaa väkeä. Rutiinit on koneita varten, ajattelu ihmiselle.
Yleensäkin aina kannattaa yrittää, sillä kuuseen kurkottaja ei enää kapsahda katajaan, vaan saattaa ulottaa latvaan asti tai vallata jopa globaalit markkinat: Parempi pöly maassa kuin päässä. Kaatua saa, muttei jäädä makaamaan. Parempi virsta väärään kuin olla tekemättä mitään. Ei auta ”sitku” markkinoilla.

Ihmissuhteet askarruttavat alituiseen. Yksinäisyys sattuu, mutta Jos ei heilaa helluntaina, niin sitten joskus toiste.

Entä mikä on kaiken olevaisuuden ydin? Rakkaudella ja kierrätyksellä maailma pelastuu.

Julkaistu 22.11.2017 11:39